BiH
0

Federalni parlament: Dom naroda odobrio nacrt zakona o pravima nacionalnih manjina

FENA
Nacrt zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Federaciji BiH, koji je Federalna vlada sačinila u skladu s obavezama BiH na putu ka evropskim integracijama, odobren je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Želja je da Federacija pruži nacionalnim manjinama najveću moguću zaštitu u skladu s evropskim standardima i tradicijom pa se ovaj akt dosljedno temelji na principima državnog zakona o ovim pitanjima, kao i Evropskoj okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, obrazloženo je iz Federalne vlade kao predlagača zakona.

Tekstom je između ostalog predviđeno osnivanje vijeća nacionalnih manjina FBiH kao posebnog savjetodavnog tijela čiji su rad, način finansiranja, sastav i nadležnost propisani.

U ovo tijelo se na svakih 1.000 članova udruženja pripadnika nacionalnih manjina bira po jedan predstavnik. Nijedna nacionalna manjina ne može imati više od pet predstavnika izuzev Roma koji mogu imati najviše sedam izaslanika, najavljeno je u odobrenom nacartu zakona.