|

Federalni Dom naroda objavio koliko su delegati za tri mjeseca primili novca za plaće i naknade

Federalni Dom naroda objavio koliko su delegati za tri mjeseca primili novca za plaće i naknade
99
Klix.ba
20.5.2019. u 20:11
71
komentara
99

dijeljenja
Federalni Dom naroda objavio koliko su delegati za tri mjeseca primili novca za plaće i naknade Foto: H. M./Klix.ba
Na plaće i naknade profesionalnih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH do 31. marta 2019. godine iz džepova građana FBiH otišlo je 128.040 KM. U istom periodu na paušale neprofesionalnih delegata potrošeno je 3.147 KM.
Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić objavio je na zvaničnoj web stranici federalnog organa zakonodavne vlasti tabelarni prikaz primanja delegata u periodu od 1. januara do 31. marta 2019. godine.

Hadžiavdić je transparentno objavio i svoja primanja koja su u periodu od tri mjeseca iznosila 7.822 KM, kao i primanja savjetnika koje je još u prošlom mandatu zaposlila bivša predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. Riječ je o savjetnicima od kojih mnogi nisu imali dovoljno radno iskustvo da budu zaposleni u Parlamentu FBiH, a o čemu je Tužilaštvo KS još davno formiralo predmet.

Primanja profesionalnih delegata i savjetnika Primanja profesionalnih delegata i savjetnika


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituisan je 20. februara 2019. godine, što znači da se podaci o primanjima federalnih delegata odnose na period od dana konstituisanja do 31. marta 2019. godine.

Uvjerljivi rekorder među profesionalnim delegatima je Ilija Ilić iz HDZ-a BiH koji je naplatio 4.800 KM, odnosno 3.679 KM plaće, 248 KM toplog obroka i 872 KM paušala. Odmah iza Ilića je Senad Ahmetović iz SBB-a sa 4.327 KM primanja. Ahmetović je dobio 3.215 KM plaće, 239 KM toplog obroka i 872 KM paušala.

Ilić i Ahmetović su ujedno i jedini delegati koji su zaključno sa 31. martom 2019. godine imali primanja veća od 4.000 KM. Njih slijede Dževad Hadžić iz SDP-a kojem je isplaćeno 3.994 KM (3.745 KM plaće i 278 KM toplog obroka), Žarko Vujović iz SDP-a (3.733 KM plaće i 248 KM toplog obroka), Jasmin Duvnjak iz SDA (3.715 KM plaće i 248 toplog obroka) te Isak Ramo iz A-SDA (3.699 KM plaće i 248 KM toplog obroka).

Primanja neprofesionalnih delegata Primanja neprofesionalnih delegata


Što se tiče neprofesionalnih delegata, paušale su već "konzumirali" Ljubinka Atanasijević (SDP), Senad Čeljo (Stranka za BiH), Hajrudin Halilović (A-SDA), Marija Iličić (HDZ BiH), Nijaz Musić (SDA), Elvedin Mušanović (SDA), Igor Stojanović (SDP), Stipan Šarac (HDZ BiH), Velimir Tanović (Liberalna stranka) i Smiljana Viteškić (SDA). Na paušale neprofesionalnih delegata u ovom periodu potrošeno je 3.147 KM.

Na spisku se ne nalaze delegati koji nisu imali nikakvih primanja, poput zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čampare, a koji se u skladu sa zakonom odrekao primanja s obzirom na to da još uvijek obnaša dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu.

Na plaće i naknade za sedam savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH potrošeno je 40.797 KM i to u periodu od 1. januara do 31. marta 2019. godine. Među njima se nalaze i tri savjetnika koje je zaposlila bivša predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, a koji nisu imali dovoljno radnog staža da bi uopće bili postavljeni na ove pozicije. Riječ je o Semiru Hajduku koji je zaposlen bez ikakvog radnog staža, Goran Božiću sa godinom radnog staža i Šimunu Hercegu (sinu premijera HNK Nevena Hercega) sa godinu dana radnog iskustva u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je još 2017. godine otvorilo predmet zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji ne ispunjavaju zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

Predmet je otvoren na osnovu novinarskog teksta koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) o tome kako je Bradara prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...