Pogledajte spisak
99

Federalni Dom naroda objavio koliko su delegati za tri mjeseca primili novca za plaće i naknade

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na plaće i naknade profesionalnih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH do 31. marta 2019. godine iz džepova građana FBiH otišlo je 128.040 KM. U istom periodu na paušale neprofesionalnih delegata potrošeno je 3.147 KM.

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić objavio je na zvaničnoj web stranici federalnog organa zakonodavne vlasti tabelarni prikaz primanja delegata u periodu od 1. januara do 31. marta 2019. godine.

Hadžiavdić je transparentno objavio i svoja primanja koja su u periodu od tri mjeseca iznosila 7.822 KM, kao i primanja savjetnika koje je još u prošlom mandatu zaposlila bivša predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. Riječ je o savjetnicima od kojih mnogi nisu imali dovoljno radno iskustvo da budu zaposleni u Parlamentu FBiH, a o čemu je Tužilaštvo KS još davno formiralo predmet.

Primanja profesionalnih delegata i savjetnika
Primanja profesionalnih delegata i savjetnika

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituisan je 20. februara 2019. godine, što znači da se podaci o primanjima federalnih delegata odnose na period od dana konstituisanja do 31. marta 2019. godine.

Uvjerljivi rekorder među profesionalnim delegatima je Ilija Ilić iz HDZ-a BiH koji je naplatio 4.800 KM, odnosno 3.679 KM plaće, 248 KM toplog obroka i 872 KM paušala. Odmah iza Ilića je Senad Ahmetović iz SBB-a sa 4.327 KM primanja. Ahmetović je dobio 3.215 KM plaće, 239 KM toplog obroka i 872 KM paušala.

Ilić i Ahmetović su ujedno i jedini delegati koji su zaključno sa 31. martom 2019. godine imali primanja veća od 4.000 KM. Njih slijede Dževad Hadžić iz SDP-a kojem je isplaćeno 3.994 KM (3.745 KM plaće i 278 KM toplog obroka), Žarko Vujović iz SDP-a (3.733 KM plaće i 248 KM toplog obroka), Jasmin Duvnjak iz SDA (3.715 KM plaće i 248 toplog obroka) te Isak Ramo iz A-SDA (3.699 KM plaće i 248 KM toplog obroka).

Primanja neprofesionalnih delegata
Primanja neprofesionalnih delegata

Što se tiče neprofesionalnih delegata, paušale su već "konzumirali" Ljubinka Atanasijević (SDP), Senad Čeljo (Stranka za BiH), Hajrudin Halilović (A-SDA), Marija Iličić (HDZ BiH), Nijaz Musić (SDA), Elvedin Mušanović (SDA), Igor Stojanović (SDP), Stipan Šarac (HDZ BiH), Velimir Tanović (Liberalna stranka) i Smiljana Viteškić (SDA). Na paušale neprofesionalnih delegata u ovom periodu potrošeno je 3.147 KM.

Na spisku se ne nalaze delegati koji nisu imali nikakvih primanja, poput zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čampare, a koji se u skladu sa zakonom odrekao primanja s obzirom na to da još uvijek obnaša dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu.

Na plaće i naknade za sedam savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH potrošeno je 40.797 KM i to u periodu od 1. januara do 31. marta 2019. godine. Među njima se nalaze i tri savjetnika koje je zaposlila bivša predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, a koji nisu imali dovoljno radnog staža da bi uopće bili postavljeni na ove pozicije. Riječ je o Semiru Hajduku koji je zaposlen bez ikakvog radnog staža, Goran Božiću sa godinom radnog staža i Šimunu Hercegu (sinu premijera HNK Nevena Hercega) sa godinu dana radnog iskustva u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je još 2017. godine otvorilo predmet zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji ne ispunjavaju zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

Predmet je otvoren na osnovu novinarskog teksta koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) o tome kako je Bradara prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.