Rok od sedam dana
28

Federalna vlada šalje finansijsku policiju i inspekciju u Zavod Pazarić

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatrala stanje u ustanovama socijalne zaštite, zaključivši da će u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić poslati Federalnu finansijsku policiju, Poreznu upravu i Federalnu upravu za inspekcijske poslove.
Vlada FBiH će, kako je to saopćeno na konferenciji za medije, raditi na utvrđivanju činjeničnog stanja tako što će prethodno prikupiti sve neophodne informacije, što od Federalne finansijske policije, Porezne uprave i Federalne uprave za inspekcijske poslove, što od federalnih ministarstava obrazovanja i pravde.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) izjavio je kako su tražili najbolje rješenje za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon što su na sjednici Federalnog parlamenta izneseni zapanjujući podaci.

"Bila je obaveza Vlade FBiH da učini nešto hitno kada je riječ o ustanovama socijalne zaštite. Mi smo pokušali da vidimo šta je suštinski problem pa smo zatražili da se svi direktori zavoda očituju o izvještaju na sjednici Parlamenta Federacije BiH. Direktori zavoda su potvrdili izvještaje, osim direktora u Pazariću", kazao je Drljača.

Naveo ja kako je današnja sjednica Vlade Federacije BiH bila vrlo dinamična i kako su tražili najbolje rješenje.

"U tom konteksu je odlučeno da se pošalje Federalna finansijska policija, Porezna uprava i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Zadužena su ministarstva da dostave segmente iz svojih nadležnosti. Nakon što budemo imali sveobuhvatnu informaciju, bit će razmatrana na vladi i bit će donesena adekvatna odluka", rekao je Drljača.

Napominje kako postoje određene indicije da je bilo nepravilnosti vezanih za gradnju i kako istražni organi već rade na utvrđivanju činjeničnog stanja.

"Nama je suštinski bitno da na osnovu realnog sagledavanja stanja vidimo koje su mjere koje treba poduzeti. Mi moramo poduzeti mjere u cilju poboljšanja stanja u cilju smještaja, ishrane, higijene i drugih standarda. Svi ovi zavodi trebalo bi da se ponašaju prema tim standardima", istakao je Drljača.