{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalna vlada razmatrala Regionalni projekat obnove Željeznica u BiH

F
20.1.2011. u 16:11
0
1
Federalna vlada razmatrala Regionalni projekat obnove Željeznica u BiH
0
Federalna vlada razmatrala Regionalni projekat obnove Željeznica u BiH
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala je Izvještaj o statusu Regionalnog projekta obnove željeznica u BiH zaključno s 30. septembrom 2010. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.
Ukupna kreditna sredstva za projekat su osigurana u iznosu od 156 miliona eura putem EBRD-a i EIB-a. Sredstva su raspoređena između entitetskih željezničkih kompanija u omjeru 60 posto za Željeznice Federacije BiH i 40 posto za Željeznice RS-a.

Tim su projektom predviđeni remonti pruge na dionicama Čelebići-Čapljina i Jošavka-Doboj, nabavka i ugradnja signalne opreme, rehabilitacija napojnih podstanica i kontaktne mreže te obnova osnovne telekomunikacijske opreme.

Projekt se provodi putem Jedinice za provedbu u tri faze u čijem se izvještaju konstatira da je bilo problema i kašnjenja u izradi projektne dokumentacije koji su usporili planirano realiziranje.

Stoga, u narednom razdoblju treba učiniti dodatne napore da se provedba ubrza pri čemu je ključan ulazak u treću, odnosno posljednju fazu radova.

U tom je cilju već potpisan ugovor za remont pruge i okončana procedura konkursa za nabavku predviđene opreme.

Na taj je način angažirano 70 posto kreditnih sredstava što će dovesti do njihovog značajnijeg povlačenja iz dvije kreditne linije, stoji u Izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: