{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalna vlada pomaže vjerskim humanitarnim organizacijama

F
18.12.2007. u 15:18
0
0
Federalna vlada pomaže vjerskim humanitarnim organizacijama
0
Federalna vlada pomaže vjerskim humanitarnim organizacijama
Na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, Federalna vlada je odlučila jednokratno pomoći četiri vjerske humanitarne organizacije u BiH.
Riječ je o sumi novca koja će ravnomjerno biti raspoređena na Merhamet, La Benevolenciju, Dobrotvor i Caritas i koja odgovara količini od 120 tona žita u financijskoj protuvrijednosti.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo razgovarao je danas s predstavnicima ovih humanitarnih organizacija. Sastanku je prisustvovao i zamjenik federalnog premijera Vjekoslav Bevanda, koji je informirao sudionike o ovoj odluci Vlade FBiH.

Kako je saopćeno iz Kebinog kabineta, predstavnici karitativnih organizacija su kazali da usluge njihovih narodnih kuhinja samo u FBiH koristi 15.000 građana, a da po raznim osnovama ove četiri organizacije u FBiH imaju 500.000 korisnika.

Ako se uzme u obzir podatak da u FBiH ima 700.000 građana u stanju socijalne potrebe, onda je jasno da država mora snažnije pomoći karitativnim organizacijama. One se zasad ponajviše uzdaju u donacije koje stižu iz inozemstva i na koje otpada 90 posto ukupnih donacija ovim organizacijama. Dodatna otežavajuća okolnost je što se i na te donacije plaća porez, rečeno je na sastanku.

Sudionici su saglasni da je jedino rješenje za poboljšanje položaja karitativnih organizacija njihovo inkorporiranje u budžete, jer bi na taj način stvorili pretpostavke za efikasnije djelovanje.

Također, potrebno je donošenje zakona o humanitarnim organizacijama kojim bi se definirala prava, obaveze i odgovornost i karitativnih organizacija i državnih organa.

Kako je kazao potpredsjednik Kebo, tako bi se uspostavio partnerski odnos države i ovih organizacija u skladu s evropskim standardima.

Dogovoreno je da se u skladu s Ustavom FBiH, u zakonski propisanoj proceduri, prema Federalnom parlamentu uputi inicijativa za donošenje spomenutog zakona.

Potpredsjednik Kebo će pismenim putem zatražiti od Vlade FBiH, FERK-a i Elektroprivrede da učine sve da bi ove četiri karitativne organizacije bile oslobođene plaćanja ili barem električnu energiju plaćale po puno povoljnijim cijenama, a ne prema industrijskoj tarifi kako je to danas slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: