BiH
0

Federalna vlada pomaže vjerskim humanitarnim organizacijama

FENA
Na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, Federalna vlada je odlučila jednokratno pomoći četiri vjerske humanitarne organizacije u BiH.

Riječ je o sumi novca koja će ravnomjerno biti raspoređena na Merhamet, La Benevolenciju, Dobrotvor i Caritas i koja odgovara količini od 120 tona žita u financijskoj protuvrijednosti.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo razgovarao je danas s predstavnicima ovih humanitarnih organizacija. Sastanku je prisustvovao i zamjenik federalnog premijera Vjekoslav Bevanda, koji je informirao sudionike o ovoj odluci Vlade FBiH.

Kako je saopćeno iz Kebinog kabineta, predstavnici karitativnih organizacija su kazali da usluge njihovih narodnih kuhinja samo u FBiH koristi 15.000 građana, a da po raznim osnovama ove četiri organizacije u FBiH imaju 500.000 korisnika.

Ako se uzme u obzir podatak da u FBiH ima 700.000 građana u stanju socijalne potrebe, onda je jasno da država mora snažnije pomoći karitativnim organizacijama. One se zasad ponajviše uzdaju u donacije koje stižu iz inozemstva i na koje otpada 90 posto ukupnih donacija ovim organizacijama. Dodatna otežavajuća okolnost je što se i na te donacije plaća porez, rečeno je na sastanku.

Sudionici su saglasni da je jedino rješenje za poboljšanje položaja karitativnih organizacija njihovo inkorporiranje u budžete, jer bi na taj način stvorili pretpostavke za efikasnije djelovanje.

Također, potrebno je donošenje zakona o humanitarnim organizacijama kojim bi se definirala prava, obaveze i odgovornost i karitativnih organizacija i državnih organa.

Kako je kazao potpredsjednik Kebo, tako bi se uspostavio partnerski odnos države i ovih organizacija u skladu s evropskim standardima.

Dogovoreno je da se u skladu s Ustavom FBiH, u zakonski propisanoj proceduri, prema Federalnom parlamentu uputi inicijativa za donošenje spomenutog zakona.

Potpredsjednik Kebo će pismenim putem zatražiti od Vlade FBiH, FERK-a i Elektroprivrede da učine sve da bi ove četiri karitativne organizacije bile oslobođene plaćanja ili barem električnu energiju plaćale po puno povoljnijim cijenama, a ne prema industrijskoj tarifi kako je to danas slučaj.