Odluke sa sjednice
12

Federalna vlada otvorila račun za platne transakcije Aluminija

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Federalna vlada danas je privrednom društvu Aluminij Mostar odobrila otvaranja računa kod UniCredit bank Mostar, namijenjenog obavljanju platnih transakcija u zemlji i inostranstvu.

Odluka je pripremljena na osnovu zahtjeva Uprave Aluminija, a s ciljem stvaranja uslova za realizaciju postupka finansijske konsolidacije, baziranim na zaključcima Vlade FBiH od 19. oktobra 2018. godine, te na odlukama o finansijskoj konsolidaciji Aluminija i o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije namijenjenih Aluminiju u svrhu finansiranja tekućeg poslovanja i plaćanja revizorske kuće u ukupnom iznosu od 1.100.000 KM.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju o inicijativi za zaključivanje ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o diobi imovine oduzete u krivičnim postupcima i dala saglasnost Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom da učestvuje u radu pregovaračkog tima BiH koji će formirati Ministarstvo pravde BiH, s ciljem usaglašavanja odredbi teksta Prijedloga ugovora.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za period 1. juli - 30. septembar 2018. godine, koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, uredima MMF-¬a i Svjetske banke u Sarajevu i objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.