|

Federalna vlada naložila sačinjavanje nove Liste invaliditeta

Federalna vlada naložila sačinjavanje nove Liste invaliditeta
0
F
FENA
23.5.2019. u 13:02
5
komentara
0

dijeljenja
Federalna vlada naložila sačinjavanje nove Liste invaliditeta Ilustracija: Shutterstock
Prihvativši informaciju o primjeni Liste invaliditeta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH u četvrtak je na sjednici u Mostaru naložila direktoru i Upravnom odboru Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da imenuju Povjerenstvo koje će sačiniti novu Jedinstvenu listu invaliditeta i usklađivanje Pravilnika o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja.
Nova Lista invaliditeta će poštovati načela o jedinstvenim načelima i kriterijima ocjene za sve osobe s invaliditetom, bez obzira na uzrok njegovog nastanka, kao i načela koja su sadržana u Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Ona će biti bazirana na dijelovima Liste svjetske zdravstvene organizacije, kojima se isključivo tretira urođeni ili stečeni invaliditet kao trajno stanje nakon završenog medicinskog liječenja, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prije usvajanja usuglašenog Pravilnika i nove Liste invaliditeta, Upravni odbor Instituta dužan je pribaviti suglasnost nadležnih ministarstava.

Rok za izvršenje današnjih zaključaka Vlade je 90 dana, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...