BiH
0

Federalna vlada i Kanton Sarajevo potpisali sporazum o gradnji sarajevske zaobilaznice

NINA
Ministrica prometa i komunikacija Kantona Sarajevo Ljiljana Sakić i federalni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković potpisali su danas u Sarajevu sporazum o udjelu u finansiranju i obavljanju poslova eksproprijacije za izgradnju sarajevske obilaznice.

Riječ je o dionici zaobilaznice čiji jedan dio pripada autocesti koridor Vc, a drugi dio bit će vezan za sarajevsku gradsku autocestu. "Sarajevska zaobilaznica je duga oko 17 kilometara, od čega će Federalno ministarstvo preuzeti izgradnju dijela od oko devet kilometra, a Kanton Sarajevo oko šest kilometra", kazala je ovom prilikom ministrica Sakić.

Prema riječima ministra Brankovića, sarajevska zaobilaznica se nije mogla graditi ranije jer nije postojala pripremna dokumentacija za realizaciju projekta. "Kada smo završili studijsku dokumentaciju, prošle godine smo s Evropskom bankom za razvoj i fondom OPECA potpisali kreditne ugovore kojima se osigurava potpuno finansiranje sarajevske zaobilaznice", istaknuo je Branković.

Procjenjuje se da će troškovi eksproprijacije biti 20 miliona KM, a planirano je da iduće godine započnu radovi na gradnji sarajevske zaobilaznice.