Registracija u FBiH
3

Federalna uprava za geodetske poslove: 360.000 vlasnika u FBiH riješilo status svojih nekretnina

Piše: Se. H.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Vladi FBiH danas su predstavljene dosadašnje aktivnosti u implementaciji projekta Registracija nekretnina u FBiH, a o dosad urađenom govorili su direktor Federalne uprave za geodetske i imovinske pravne poslove Željko Obradović i rukovoditelj jedinice za implementaciju projekta Nedžad Pašalić.

Željko Obradović je istakao da je registracija nekretnina na teritoriji FBiH jedan od najvažnijih projekata čiji je cilj usaglasiti podatke između zemljišne knjige i katastra, prije svega u gradskim sredinama u FBiH, tj. uspostaviti novu zemljišnu knjigu u svim gradskim sredinama u FBiH.

Projekt je počeo u septembru 2013. godine i trajat će do kraja januara 2020. godine, a trenutno se realizira u 54 općine u Federaciji od njih 79.

"Zahvaljujući ovom projektu, dosad je blizu 360.000 vlasnika i suvlasnika u FBiH riješilo pitanje statusa svojih nekretnina, a rezultat bi mogao biti i bolji da su se vlasnici više odazivali na pozive sudova", kazao je danas Obradović.

Naglasio je kako imaju cilj da u FBiH instaliraju jedinstvenu integriranu bazu podataka o nekretninama, kako bi svi korisnici mogli na jednom mjestu izvršiti uvid u stanje svojih nekretnina i preuzeti podatke na internetu.

Rukovoditelj jedinice za implementaciju projekta Nedžad Pašalić je rekao kako je dosad urađeno skoro 90 posto posla te da su pokrenute aktivnosti u 215 od ukupno 243 katastarske općine u FBiH. Rekao je i kako je dosad vektorizovano (klasične karte prevedene su u digitalni oblik skeniranjem) 3,4 miliona parcela od ukupno 5 miliona, što je blizu 68 posto parcela u FBiH.

"Osnovni cilj projekta je podrška razvoju održivog sistema registracije nekretnina s usklađenim podacima i evidencijama katastra i zemljišne knjige u urbanim područjima", rekao je Pašalić i dodao da je formirana centralna baza zemljišno-knjižnih podataka FBiH, tj. uspostavljene su veze između svih zemljišno-knjižnih ureda u FBiH i centralne baze u Federalnom ministarstvu pravde.