Slijedi uništavanje
98

Federalna uprava civilne zaštite na lokalitetu kod Goražda iskopala i uklonila 430 mina

Klix.ba
Foto: FUCZ
Foto: FUCZ
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su na lokalitetu Glamoč kod Goražda pronašli i uklonili 430 mina koje će u narednom periodu uništiti.

Građevinska firma koja je angažovana na poslovima izgradnje puta u petak je u poslijepodnevnim satima prijavila da su tokom radova na lokalitetu Glamoč u blizini sela Podhranjen u općini Goražde radnici naišli na nepoznata sredstva za koja su posumnjali da je NUS. Odmah su obavijestili Kantonalnu upravu civilne zaštite Goražde (KUCZ), koja je obavijestila policiju i tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Goražde A, koji je ustanovio da se radi o minama odbačenim i zakopanim nakon posljednjih ratnih dejstava na ovom području te da ih je još zakopano na ovoj lokaciji.

FUCZ je ogradio lokalitet, a policija ga je obezbjeđivala tokom noći.

Pripadnici goraždanskog A i B tima FUCZ-a jutros su sa Seadom Vranom, šefom Odsjeka za uklanjanje minsko eksplozivnih sredstava FUCZ, izašli na mjesto pronalaska i započeli s akcijom pretrage terena te iskopavanjem i uklanjanjem pronađenih mina. Iskopano je i uklonjeno ukupno 430 mina, i to 424 mine PMR 2, pet mina PMA 3 i jedan PROM.

Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

U skladu sa standardnim operativnim procedurama ove mine će se u toku dana transportovati, uskladištiti i u narednom periodu uništiti.