Akcija "Farmer"
32

Federalna policija objavila detalje o hapšenju bivšeg ministra Desnice Radivojevića

Klix.ba
Federalna uprava policije objavila je detalje o hapšenju bivšeg dopremijera i federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića

U nastavku operativne akcije “Farmer”, policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, danas su na području Republike Srpske uhapsili Radivojevića.

Njega, kako navode iz FUP-a, sumnjiče da je počinio krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. KZFBiH.

Radivojević će biti kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predat uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, operativnu akciju "Farma" zajednički su u nedjelju proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a vezano za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnog djela te u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

Navedene osobe se sumnjiči da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Jedan od uhapšenih je i Ivica Mladina, bivši savjetnik Nermina Nikšića, premijera FBiH u mandatu 2011. - 2015.