Suprotno ribarima
0

Federalna ispekcija na rijeci Trešanici: Nisu uočene naftne mrlje i pomor ribe

R. D.
Foto: FUZIP
Foto: FUZIP
Glavni federalni vodni inspektor danas je izvršio nadzor na rijeci Trešanici u Konjicu zbog navoda ribara da je došlo do pomora ribe te da prijeti ekološka katastrofa.
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je saopćeno kako je odmah po objavi apela ribarskih udruženja na našem portalu hitno upućen na mjesta inbcidenta glavni federalni vodni inspektor.
Foto: FUZIP
Foto: FUZIP

"Prilikom obilaska kompletnog vodotoka i obala rijeke Trešanice, od lokacije izlijevanja cisterne u Podorašcu kod Konjica nizvodno, do mjesta ulijevanja rijeke Trešanice u rijeku Neretvu, nisu konstatovane naftne mrlje, niti pomor ribe, te se ne vide naznake navodne ekološke katastrofe", navode iz inspekcije.

Dodaju kako pet dana nakon incidenta oni konstatuju da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, gdje je intervencijom Agencije za vodno područje slivova Jadranskog mora angažovana firma koja je odmah po incidentu postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje.

Suprotno ovim inspekcijskim navodima iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, korisnika ribolovnog prava za ribolovno područje-ribolovnu zonu Konjic su kazali da je zbog prevrtanja cisterne u vlasništvu Knez Petrola na magistralnom putu M-17 kod mjesta Podorašac došlo do ogromne ekološke katasrofe na rijeci Trešanici, koja se ulijeva u Neretvu.