Štiti prava radnika
0

Federacija još čeka na zakone o stečaju i likvidacionom postupku

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Skupština Brčko Distrikta BiH usvojila je nedavno prijedloge Zakona o stečaju i Zakona o likvidacionom postupku u prvom čitanju. Nakon očekivanog usvajanja zakona u drugom čitanju na sjednici zakazanoj za danas i objave u Službenom glasniku Brčko Distrikta BiH, oba zakona će se naći u primjeni.

U martu 2016. godine donešen je novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj, nakon čega je trajanje stečajnog postupka skraćeno sa 54 na 13 mjeseci. Zahvaljujući mogućnosti restrukturiranja poslovnih subjekata, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj riješenih predmeta porastao za 329 posto. Zakoni u Brčko Distriktu BiH i Republici Srpskoj su harmonizirani. Isti zakoni su pripremljeni i za Federaciju BiH, ali na njihovo usvajanje se još čeka.

"Zakoni usvojeni u Brčko Distriktu i RS se oslanjaju na evropske regulative pa bi isti princip trebao biti primjenjen u Federaciji BiH", izjavio je stečajni i likvidacioni sudija Hakija Zajmović, dodajući da zbog neusvajanja novog Zakona o stečaju u Federaciji BiH najviše ispaštaju radnici.

Novi Zakon o stečaju u FBiH maksimalno bi trebao zaštititi prava radnika, urediti predstečajne i stečajne postupke, omogućiti reorganizaciju stečajnog dužnika, urediti međunarodni stečaj i doprinijeti kreiranju pozitivne investicijske klime. O tome je ranije za Fenu govorio i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić.

"Izmjene, između ostaloga, propisuju da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Na taj način potraživanja radnika nisu ograničena niti visinom niti temporalno", rekao je ministar Jozić.

Tehničku podršku pripremi novih Zakona o stečaju i likvidacionom postupku pruža IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz pomoć Ambasade Švicarske u BiH.