BiH
0

Federacija dobila novu vladu

FENA
Federacija Bosne i Hercegovine dobila je danas novu vladu za naredni četvorogodišnji mandat nakon više od pet mjeseci od općih izbora u BiH.

Odluku o imenovanju članova Vlade, koju su jučer donijeli predsjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Spomenka Mičić i Mirsad Kebo, potvrdili su danas većinom glasova poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici u Sarajevu. Za imenovanje predloženih članova Vlade glasalo je 55 poslanika, 13 je bilo protiv, a pet uzdržanih.

Premijer FBiH je Nedžad Branković (SDA), a njegov zamjenik i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda (ekspertni kandidat predložen od HDZ-a BiH), dok je drugi zamjenik i ujedno ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac (SBiH).

Ministar unutrašnjih poslova je Fadil Jaganjac (SBiH), a Feliks Vidović (HDZBiH) ministar pravde.

Vahid Hećo (SBiH) je u novoj Vladi ministar energije, rudarstva i industrije, Nail Šećkanović (SDA) ministar prometa i komunikacija, dok je ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević (HDZ 1990), a raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić (SDA).

Ministar za boračka pitanja je Zahid Crnkić (SDA), Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Meliha Alić (SBiH) ministrica obrazovanja i nauke. Desnica Radivojević (SDA) je novi ministar trgovine.

Salko Obhođaš (SDA) je ministar u resoru prostornog uređenja, dok su Velimir Kunić (SNSD) i Nevenko Herceg (HDZBiH) ministri razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno okoliša i turizma. Damir Ljubić (HDZ 1990) je u novoj Vladi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nova Vlada FBiH je imenovana, iako je Ured visokog predstavnika (OHR) zatražio pismom da Predstavnički dom danas ne potvrđuje imenovanje pet ministara čiju kandidaturu provjerava ovaj ured, i to u resorima obrazovanja, finansija, unutrašnjih poslova, pravde i izbjeglica.

OHR je, naime, tražio da imenovanje bude odgođeno do 26. marta, kada će biti gotovi rezultati njegove provjere.

Predsjednica FBiH Borjana Krišto, u obraćanju poslanicima na današnjoj sjednici, pozvala ih je da se ipak izjasne o imenovanju nove Vlade, a da kasnije bude intervenirano zbog eventualnih opravdanih primjedbi OHR-a.