{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federacija BiH: Mandati im istekli prije nekoliko godina, a oni još na funkcijama

5.1.2015. u 22:10
57
58
Federacija BiH: Mandati im istekli prije nekoliko godina, a oni još na funkcijama
57
Federacija BiH: Mandati im istekli prije nekoliko godina, a oni još na funkcijama
Mandati čelnicima, upravnim odborima i rukovodećim ljudima u pojedinim institucijama u Federaciji BiH istekli su još i prije nekoliko godina, ali se oni i dalje nalaze na pozicijama iz različitih razloga.
Među onima koje imenuje Parlament Federacije BiH, a kojima je istekao mandat, je i Upravni odbor Radio-televizije FBiH. Iako su nekoliko puta raspisivani konkursi i pokretane procedure za imenovanja novih članova Upravnog odbora, one nikada nisu sprovedene do kraja, pa je tako u ovom tijelu još uvijek Kadrija Hodžić kojem je mandat istekao u junu 2010. godine, njegovom kolegi Radenku Udovičiću mandat je istekao godinu kasnije, Igoru Soldi 2012., a Goranu Samardžiću 2013. u junu.

Komisiji za koncesije Federacije BiH je također istekao mandat. Komisija je inače prvi put imenovana 2004. godine te se imenuju na mandat od pet godina. Ona broji sedam članova i mandat je istekao svima njima. Svim članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH je također istekao mandat još prije nekoliko godina. Pokrenute su 2012. i 2013. procedure za imenovanje novih članova, ali one nikada nisu sprovedene do kraja.

Mandati su istekli i čelnicima Ureda za reviziju institucija u FBiH Ibrahimu Okanoviću, generalnom revizoru i Branku Kolobariću, njegovom zamjeniku i to u maju 2013. godine.

Nadzornom odboru Agencije za privatizaciju FBiH je istekao mandat u julu 2012. godine. Kao i u manje-više svim drugim slučajevima i ovdje je pokrenuta procedura za izbor novih članova, ali nije sprovedena do kraja.

Nezavisnom odboru Federalnog parlamenta koji broji sedam članova, a koji je imenovan u novembru 2011. godine na četiri godine je istekao mandat. Odbor čine Bože Bagarić, Enver Ćosićkić, Siniša Obradović, Nezir Pivić, Sead Selman, Zoran Zekić i Mirko Kurilić.

Vlada Federacije, odnosno Federalni parlament Vijeću ministara predlažu i dva člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju. Jednom od njih, Nikoli Pejiću je mandat istekao u aprilu 2012. godine, a Mirsadu Salkiću ističe u devetom mjesecu ove godine.

Duže od predviđenog mandata u trajanju od pet godina na funkcijama su i članovi Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH. Mandati su istekli Risti Mandri koji je imenovan u maju 2007. godine, Đulizari Hadžimustafić koja je imenovana u julu 2008. godine i Saneli Pokrajčić koja je u decembru 2010. godine imenovana privremeno na 60 dana.

Upravnom odboru Agencije za bankarstvo FBiH je mandat istekao u februaru prošle godine. UO se sastoji od pet članova, a još uvijek ga čine Haris Ihtijarević, Ljerka Marić, Jelka Miličević, Emir Silajdžić i Rajka Topić. Osim toga, mandat je istekao i direktoru Agencije za bankarstvo Zlatku Baršu i njegovom zamjeniku Nedžadu Tuce u februaru prošle godine.

Osim onih kojima je istekao mandat, nikada nisu imenovani članovi Nadzornog odbora Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka. Oni se imenuju na četiri godine, a Odbor se sastoji od predsjednika i dva člana te ih imenuje Federalni parlament. Međutim, prvo će morati uslijediti imenovanje Upravnog odbora i direktora.

Inda Ažman odlukom Vlade Federacije BiH obavlja funkciju vršioca dužnosti federalnog pravobranioca, dok je pravobranilac razriješen dužnosti još u decembru 2011. godine, s toga je i ovdje neophodno imenovati novog.

U svim slučajevima gdje su na funkcijama oni kojima je istekao mandat radi se o tome da i dalje u skladu sa zakonskim propisima moraju obavljati te dužnosti dok Vlada, odnosno Parlament Federacije ne imenuju nove kadrove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: