{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku u regionu

F
29.11.2007. u 15:29
0
0
Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku u regionu
0
Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku u regionu
Na šestoj sjednici Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojom je predsjedavao Rusmir Mesihović, održanoj jučer, razmatran je Nacrt budžeta Federacije BiH za 2008., saopćeno je danas iz ovog odbora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sjdnica je održana u prisustvu predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva finansija, uz poseban osvrt na resore koje ovaj odbor pokriva.

Kod razmatranja transfera za kulturu i sport, članovi Odbora nisu imali načelnih primjedbi, osim zahtjeva da Odbor bude informiran o utrošku planiranih iznosa i o kriterijima za odabir programa i projekata u kulturi i sportu koji će se sufinansirati iz budžeta FBiH za 2008. godinu.

Ponovo je zahtijevano da se pokrene izdavanje tri referetna časopisa u kojima će naučne i stručne osobe objavljivati svoje radove.

Kod razmatranja transfera u Nacrtu budžeta FBiH za 2008. godinu za obrazovanje i nauku, članovi Odbora su vodili širu raspravu.

Transfer za nauku od značaja za Federaciju i transfer za institucije nauke od značaja za Federaciju od 3.336.800 KM je evidentno nizak. Kao što je poznato Federacija BiH ima najmanju stopu izdvajanja za nauku od svih zemalja u okruženju (planirano je u Nacrtu budžeta za 2008. godinu 0,19 posto).

Poznato je da tek razvojem nauke Federacija može postići pozitivne rezultate i u drugim oblastima, te stoga Odbor traži da se transfer za nauku poveća na 0,5 posto od budžeta za narednu godinu. Pošto se nauka može finansirati i iz drugih izvora, potrebno je da Ministarstvo kulture i sporta sačini programe finansiranja za nauku.

Kao što je poznato u toku je reforma obrazovnog sistema u Federaciji BiH. Potpisana je Deklaracija o pristupanju Bolonjskom procesu. Međutim, Federacija BiH je na dnu ljestvice kod implementacije "Bolonje", a u Nacrtu budžeta za 2008. godinu nije ništa planirano, te stoga Odbor traži za Transfer provođenja Bolonjskog procesa 2.000.000 KM.

U ekonomskom kodu 614100 - Transver za udžbenike osnovnog obrazovanja, u visini od 8.000.000 KM, Odbor zahtijeva da utrošak ovih iznosa bude pravovremen, te da ti udžbenici budu jednoobrazni, s istom nastavnom jezgrom i od kompetentnih autora i recenzenata.

Uz ugradnju ovih sugestija, Nacrt budžeta može poslužiti predlagaču kao osnova za Prijedlog budžeta za 2008. godinu.

Na sjednici je postavljen upit šta je s projektima finansiranja investicija u visokom obrazovanju iz novca privatizacije.

U Zeničko-dobojskom kantonu prijavljeno je 17 projekata, ali se o njihovoj "sudbini" ništa ne zna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: