Sudske presude
0

Federacija BiH administraciji dužna oko 83 miliona KM

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) moraće platiti oko 83 miliona KM za sudske presude nakon sporova koje su protiv nje pokrenuli državni službenici i namještenici, ali i za razliku u visini njihovih plata za tri mjeseca.

Nekoliko hiljada državnih službenika i namještenika početkom ove godine pokrenulo je pojedinačne tužbe protiv Vlade FBiH zbog primjene Zakona o uštedama, po kojem su smanjene njihove plate. U Ministarstvu finansija FBiH objašnjavaju kako će sudske presude koštati oko 80 miliona KM, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Državni službenici i namještenici dogovorili su se s predstavnicima Vlade FBiH da im po novom zakonu o platama u organima uprave, koji predviđa povećanje plata, bude isplaćena razlika plate od avgusta do novembra. Imajući u vidu broj državnih službenika i namještenika kao i mjesečno umanjenje njihovih plata, ta razlika bi budžet FBiH opteretila za oko 2,5 miliona KM.

Pomoćnik federalnog ministra finansija za budžet Emir Silajdžić rekao je da će, po njihovim procjenama, za sudske presude trebati obezbjediti oko 80 miliona KM, što će im morati biti isplaćeno, jer će u suprotnom imati prostora za pokretanje novih tužbi.

"Zakon o platama u organima vlasti FBiH je nonsens koji se tek sada vidi. Ministarstvo pravde  bilo je predlagač ovog zakona, koji je stupio na snagu u avgustu, i ko će sad sve ovo što proizlazi iz njega regulisati? Vruć krompir ne može sada biti prebačen Ministarstvu finansija", istakao je Silajdžić.

Prema podacima Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, razlike za avgustovske, septembarske i oktobarske plate trebalo bi da budu isplaćene za oko 6 800 državnih službenika i namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica kaže da ovdje nije riječ o zaostacima, nego o usklađivanju plata državnih službenika i namještenika s novim zakonom, te da su im plate bile manje za 34 odsto. 
Sporni Zakon o platama u organima vlasti, zbog čije primjene sada i administracija traži više novca, vlasti u FBiH donijele su sredinom jula ove godine, uz objašnjenje da je Međunarodni monetarni fond tražio jedinstveno regulisanje ove oblasti. Po ovom zakonu, predsjednicima i potpredsjednicima FBiH, članovima Vlade i Parlamenta FBiH plate su povećane za 500 do 600 KM.