Provjerili smo imovinu
206

FDS u inostranstvu ima nekretnine vrijedne milione KM, pola je nestalo u dimu privatizacije

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Fabrika duhana Sarajevo (FDS) uskoro će biti potpuno ugašena, a u godinama iza nas poslovanje preduzeća je sistemski uništavano, vlasništvo rasparčano, a brendovi i vrijedne nekretnine rasprodane. Ipak, ostalo je još imovine.

Nekadašnji gigant duhanske industrije bivše Jugoslavije danas je samo jedna u nizu sumornih priča sumnjvih privatizacija, lošeg menadžmenta i planskog uništavanja, a Klix.ba se uvidom u stanje pasivnog podbilansa i popisa imovine FDS-a uvjerio šta je ostalo od imovine van granica naše zemlje, kao i šta je prodato.

Prema popisu imovine Fabrika duhana Sarajevo je imala imovinu u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Veliki broj kioska, koji se vode kao pokretna imovina, je uništen i odlukom tamošnjih vlasti vjerovatno završio na smetljištu pa se ta vrsta nekretnina vodi kao bespovratna.

Imovina koja je ostala
Imovina koja je ostala

No, FDS je u svom vlasništvu imao mnogo vrijednih nekretnina u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Splitu, Osijeku, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu, Valjevu, Užicu...

Ono što do danas još nije prodato jeste 238 kvadrata poslovnog prostora u Osijeku, zatim 75 kvadrata poslovnog prostora u Ljubljani, 149 kvadrata u Kragujevcu, 392 kvadrata u Zrenjaninu, 138 kvadratnih metara poslovnog prostora u Nišu, kao i 417 kvadrata dijela poslovne zgrade u krugu fabrike duhana u tom srbijanskom gradu.

Ukupna vrijednost imovine koja još nije prodata iznosi 3.736.000 KM.

Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH, menadžment FDS-a je rasprodao imovinu vrijednu 3,6 miliona KM.

Tu su na 525 hiljada KM procijenjena imovina u Splitu (poslovni prostor 111 kvadratnih metara i dva garažna mjesta), 800 hiljada KM vrijedan poslovni prostor u Zagrebu (200 kvadrata), zatim poslovni prostor u Novom Sadu vrijedan više od milion KM, u Užicu 190 hiljada KM vrijedan poslovni prostor te Valjevu (450.000 KM) i Beogradu (623.000 KM).

Ukupna imovina (prodata i preostala)
Ukupna imovina (prodata i preostala)

Kako saznajemo, Agencija za privatizaciju vodi sporove s kompanijom Phillip Morris International u Nišu u krugu fabrike duhana.

Posljednjom odlukom Nadzornog odbora FDS-a o likvidaciji fabrike bez posla će ostati posljednjih 150 radnika, a da bi odluka stupila na snagu, potrebno je da je potvrdi Skupština društva. Kako su saopćili, odluka je donesena jer je u posljednje tri godine akumilirani gubitak iznosio 7,5 miliona KM.

Ukupna imovina (prodata i preostala)
Ukupna imovina (prodata i preostala)

Mnogi smatraju da je na put bez povratka FDS krenuo prije petnaestak godina, kada je politika duboko zavukla ruke u poslovanje, što je vodilo prodaji vlasničkog udjela kroz sumnjive poslove, a što je kulminiralo srozavanjem biznisa i krčmom vrijedne imovine.

Fabrika duhana Sarajevo je imala i udjele u brojnim kompanijama, bankama, hotelima i sve je to otišlo u nepovrat, a poznato je i da su umjetnička djela ogromne vrijednosti bila u fundusu FDS-a.

Mnogi smatraju kako se ključni događaj odigrao 2016. godine, kada je Vlada FBiH odlučila prodati svoj udio od 39,9 posto vlasništva za samo 42 miliona KM. Kupac je bio austrijski fond CID, koji kasnije postaje najveći pojedinačni vlasnik Badeca, današnjeg većinskog vlasnika. Iako je knjigovodstvena vrijednost dionica tada iznosila 174,5 KM, Vlada FBiH je dionice prodavala po cijeni od 83,5 KM. Treba podsjetiti da niko nije pravio procjenu kupaca niti vrijednosti te je nepoznat razlog takvog poslovnog poteza.

U zlatna vremena kroz kapiju Fabrike duhana Sarajevo dnevno je ulazilo oko 3.000 radnika, koji su vrijedno radili u tri smjene. Fabrika je radila u najteža vremena tokom opsade Sarajeva, ali će uprkos svemu tome nakon 142 godine staviti ključ u već odavno zahrđalu bravu.

Fabrika duhana Sarajevo osnovana je 1880. godine i bila je jedna od prva četiri industrijska preduzeća u BiH. Najpoznatiji i sigurno jedan od najuspješnijih proizvoda ovog preduzeća su cigarete Drina, poznate i pod imenom Sarajevska Drina.