{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova

F
21.12.2007. u 12:30
0
0
FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova
0
FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova
Željeznice su u teretnom saobraćaju ove godine premašile sedam miliona tona, a u idućoj godini očekuju značajno povećanje obima posla – izjavio je pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.
Ovih dana, prema njegovim riječima, pri kraju su pregovori sa Mittal Steelom o stvaranju uslova za integralnu proizvodnju, što će za željeznice značiti novih 3,5 miliona tona prijevoza, uz ostale komitente koji također imaju ambiciozne planove.

Radi se i na pripremama za rekonstrukciju pruge Brčko - Tuzla - Banovići i njenu modernizaciju, kao i pruge Doboj - Tuzla - Zvornik.

Taj projekt je vrijedan oko 100 miliona eura, kazao je Mehinagić dodajući da je nedavno federalni ministar prometa postigao načelan dogovor sa Češkom eksportnom bankom da oni učestvuju u tome projektu.

- Što se tiče ukupne modernizacije, vode se razgovori sa nekoliko investitora, a sve podržava Evropska komisija i evropske banke. Tako se obnova željeznica nastavlja da bismo mogli podmiriti potrebe za prijevozom tereta, a iza 2010. godine, kada dođu Talgo vozovi, imati i dobar putnički saobraćaj – kazao je Mehinagić.

Pripremljena je realizacija velikog projekta obnove željeznica u BiH - u Federaciji to je projekt obnove pruge Čapljina - Bradina - Sarajevo, a u RS-u Doboj - Banja Luka, kao i tenderi koje treba lansirati u roku od dva mjeseca. Procjenjena vrijednost je oko 200 miliona eura.

Mehinagić je dodao da se uspješno implementira projekt nabavke teretnih vagona iz programa Portugala (368 novih i opravka 400 teretnih vagona) i da je dosad stiglo 180 vagona. U željeznicama procjenjuju da će im u narednom periodu trebati hiljadu novih vagona.

- Ministarstvo prometa i komunikacija bilo je angažovano, u okviru programa Vlade FBiH, da se pristupi finansijskoj konsolidaciji željeznica da bi postale pouzdan faktor privredi i servis stanovništvu – podsjetio je Mehinagić dodajući da je u tom smislu pred usvajanjem zakon o finansijskoj konsolidaciji željeznica u periodu 2008.-2012. čije se donošenje očekuje početkom iduće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: