{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova

F
21.12.2007. u 12:30
0
0
FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova
0
FBiH: Željeznice očekuju povećanje obima poslova
Željeznice su u teretnom saobraćaju ove godine premašile sedam miliona tona, a u idućoj godini očekuju značajno povećanje obima posla – izjavio je pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.
Ovih dana, prema njegovim riječima, pri kraju su pregovori sa Mittal Steelom o stvaranju uslova za integralnu proizvodnju, što će za željeznice značiti novih 3,5 miliona tona prijevoza, uz ostale komitente koji također imaju ambiciozne planove.

Radi se i na pripremama za rekonstrukciju pruge Brčko - Tuzla - Banovići i njenu modernizaciju, kao i pruge Doboj - Tuzla - Zvornik.

Taj projekt je vrijedan oko 100 miliona eura, kazao je Mehinagić dodajući da je nedavno federalni ministar prometa postigao načelan dogovor sa Češkom eksportnom bankom da oni učestvuju u tome projektu.

- Što se tiče ukupne modernizacije, vode se razgovori sa nekoliko investitora, a sve podržava Evropska komisija i evropske banke. Tako se obnova željeznica nastavlja da bismo mogli podmiriti potrebe za prijevozom tereta, a iza 2010. godine, kada dođu Talgo vozovi, imati i dobar putnički saobraćaj – kazao je Mehinagić.

Pripremljena je realizacija velikog projekta obnove željeznica u BiH - u Federaciji to je projekt obnove pruge Čapljina - Bradina - Sarajevo, a u RS-u Doboj - Banja Luka, kao i tenderi koje treba lansirati u roku od dva mjeseca. Procjenjena vrijednost je oko 200 miliona eura.

Mehinagić je dodao da se uspješno implementira projekt nabavke teretnih vagona iz programa Portugala (368 novih i opravka 400 teretnih vagona) i da je dosad stiglo 180 vagona. U željeznicama procjenjuju da će im u narednom periodu trebati hiljadu novih vagona.

- Ministarstvo prometa i komunikacija bilo je angažovano, u okviru programa Vlade FBiH, da se pristupi finansijskoj konsolidaciji željeznica da bi postale pouzdan faktor privredi i servis stanovništvu – podsjetio je Mehinagić dodajući da je u tom smislu pred usvajanjem zakon o finansijskoj konsolidaciji željeznica u periodu 2008.-2012. čije se donošenje očekuje početkom iduće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: