BiH
0

FBiH: Zbog poskupljenja struje, 18. aprila vanredna sjednica u Parlamentu

FENA
Zbog odluke o poskupljenju električne energije u Federaciji BiH, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine biće održane vanredne sjednice oba doma.

Zasad je precizirano da će Predstavnički dom zasjedati 18. aprila. Ubrzo nakon toga bit će i sjednica Doma naroda, potvrdio je Agenciji FENA predsjedavajući Slavko Matić.

Vanrednu sjednicu Doma naroda inicirao je 4. aprila delegat Nermin Pećanac. U zahtjevu za njeno sazivanje, naveo je da odluku o poskupljenju struje treba povući. Za inicijativu je osigurao potpise 34 kolege parlamentaraca različite političke orijentacije. Agenciji FENA danas je kazao da ne pamti šta je toliko ujedinilo političku scenu kao ova odluka o poskupljenju. Potpisnici njegove inicijative za namjensku vanrednu raspravu u Parlamentu su i potpredsjednici FBiH Šahbaz Džihanović i Desnica Radivojević te zamjenik premijera u Federalnoj vladi Gavrilo Grahovac.

Vanredna sjednica drugog, Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je zakazana za 18. april. Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) zatražiće povlačenje odluke o poskupljenju struje, izjavio je FENI predsjednik Kluba SDA Šemsudin Mehmedović.

On je protekle sedmice u ime Kluba tražio vanrednu sjednicu, ističući da poslanici treba da budu informisani o razlozima zbog kojih je došlo do poskupljenja.

Mehmedović je kazao i da se kao poslanik osjeća prevarenim jer je nedavno upravo Predstavnički dom dao saglasnost na izvještaj o radu i planovima Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK, a da pritom nije bilo "ni slova" o poskupljenju koje će uslijediti.