BiH
0

FBiH: Vlada prihvatila inicijativu za pristupanje BiH kartagena protokolu o biološkoj sigurnosti

FENA
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici prihvatila Inicijativu za pristupanje naše zemlje Kartagena protokolu o biološkoj sigurnosti koja je dostavljena od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Konvencija o biološkoj raznolikosti na snazi je od decembra 1993. godine, a BiH kao njen potpisnik preuzela je obaveze da je provodi.

Konvencija zemljama članicama osigurava cjelovit pristup u očuvanju biološke raznolikosti, održivo korištenje prirodnih dobara i pravednu podjelu dobrobiti proizašle iz korištenja genetičkog bogatstva.

Pojam biološke sigurnosti odnosi se na potrebu zaštite zdravlja ljudi i okoliša od mogućih štetnih posljedica proizvoda moderne biotehnologije.

U tu svrhu je sačinjen Protokol koji reguliše prekogranični prijenos i prijevoz svakog živog modificiranog organizma (LMO), a može imati štetne posljedice na očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti.

Ovaj protokol usvojen 2000. stupio je na snagu 2003. da bi osigurao biološku sigurnost, poštovanjem pravila i procedura za siguran prijenos ovih materijala.

Pristupanje spomenutom protokolu je od višestruke važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer će joj omogućiti sudjelovanje u usklađivanju i provođenju međugraničnog prijenosa živih modificiranih organizama, lakši pristup bitnim tehnologijama i informacijama te dokazivanje predanosti i održivom korištenju biološke raznolikosti provođenjem mjera biološke sigurnosti.

Zemlje potpisnice protokola dužne su osigurati sigurno rukovanje, pakovanje i transport živih modificiranih organizama.

Ove procedure i zahtjevi su uspostavljeni da bi omogućili zemljama uvoznicima dobivanje neophodnih informacija na temelju kojih mogu donijeti konačnu odluku o dozvoli ili zabrani uvoza određenog živog modificiranog organizma zasnovanu na činjenicama te sigurno rukovanje tim organizmom.

Da bi se omogućilo lakše provođenje spomenutog protokola osnovan je međunarodni mehanizam za razmjenu informacija o biološkoj sigurnosti za zemlje potpisnice putem kojeg se razmjenjuju informacije.