BiH
0

FBiH: Utvrđene granice riječnih bazena

FENA
Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku kojom se utvrđuju granice riječnih bazena i vodnih područja u Federaciji BiH.

Vlada se pritom rukovodila odredbama i definicijama Okvirne direktive o vodama Europske unije, te su, u skladu s ovim dokumentom, u FBiH identificirana četiri riječna bazena.

To su dio međunarodnog riječnog bazena Dunava (dio međunarodnog podbazena Save), dio međunarodnog riječnog bazena Neretva s Trebišnjicom, dio međunarodnog riječnog bazena Cetine i dio međunarodnog riječnog bazena Krke.

U cilju integralnog upravljanja i mogućnosti objedinjavanja više riječnih bazena u distrikt riječnog bazena ili vodnog područja, dijelovi riječnog bazena Neretve, s Trebišnjicom, Cetine i Krke su uključeni u vodno područje Jadranskog mora, dok vodno područje Sava obuhvata dio međunarodnog riječnog bazena Dunava (dio međunarodnog podbazena Save) na teritoriju FBiH.

Na ovaj način osigurana je osnova za određivanje mjesne nadležnosti agencija za upravljanje vodnim područjima u skladu sa Zakonom o vodama.