{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja

F
14.4.2007. u 17:24
0
0
FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja
0
FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja
Federacija BiH dobila je okvir za pripremu programa uspostave i razvoja jedinstvenog informacionog sistema u oblasti prostornog planiranja i korištenja zemljišta i zaštite prostora FBiH na svim razinama.
Ovaj se, naime, okvir određuje Uredbom o sadržaju i nosiocima jedinstvenog informacionog sistema u ovoj oblasti, a koju je Federalna vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Uredba se odnosi na uređenje informacionog sistema, metodologiju prikupljanja i obrade podataka, te jedinstvene obrasce na kojima se vodi evidencija na svim razinama prostornog planiranja na području FBiH.

Uspostavljanje sistema informacija o prostoru iz nadležnosti FBiH služi u svrhu planiranja, korištenja zemljišta i zaštite prostora FBiH, te praćenje provođenja planskih dokumenata.

Jedan od ciljeva uvođenja jedinstvenog informacionog sistema o prostoru FBiH je unapređenje općeg kvaliteta procesa planiranja i uređenja prostora.

Također, cilj je povećati produktivnost i efikasnost u procesu prostornog uređenja i planiranja uz smanjenje troškova koordinacije i komunikacije među subjektima, te osigurati transparentno upravljanje procesima obnove i razvoja FBiH.

Podatke za jedinstveni informacioni sistem dužni su davati svi federalni, kantonalni i općinski organi uprave, ustanove, privredna društva i druga pravna lica u kojima se prikupljaju, obrađuju, pohranjuju podaci od značaja za uspostavu jedinstvenog informacionog sistema.

Nosioci informacionog sistema uspostavit će jedinstven informacioni sistem u roku od tri godine od stupanja na snagu usvojene Uredbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: