{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja

F
14.4.2007. u 17:24
0
0
FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja
0
FBiH: Uspostava jedinstvenog sistema informacija u oblasti prostornog planiranja
Federacija BiH dobila je okvir za pripremu programa uspostave i razvoja jedinstvenog informacionog sistema u oblasti prostornog planiranja i korištenja zemljišta i zaštite prostora FBiH na svim razinama.
Ovaj se, naime, okvir određuje Uredbom o sadržaju i nosiocima jedinstvenog informacionog sistema u ovoj oblasti, a koju je Federalna vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Uredba se odnosi na uređenje informacionog sistema, metodologiju prikupljanja i obrade podataka, te jedinstvene obrasce na kojima se vodi evidencija na svim razinama prostornog planiranja na području FBiH.

Uspostavljanje sistema informacija o prostoru iz nadležnosti FBiH služi u svrhu planiranja, korištenja zemljišta i zaštite prostora FBiH, te praćenje provođenja planskih dokumenata.

Jedan od ciljeva uvođenja jedinstvenog informacionog sistema o prostoru FBiH je unapređenje općeg kvaliteta procesa planiranja i uređenja prostora.

Također, cilj je povećati produktivnost i efikasnost u procesu prostornog uređenja i planiranja uz smanjenje troškova koordinacije i komunikacije među subjektima, te osigurati transparentno upravljanje procesima obnove i razvoja FBiH.

Podatke za jedinstveni informacioni sistem dužni su davati svi federalni, kantonalni i općinski organi uprave, ustanove, privredna društva i druga pravna lica u kojima se prikupljaju, obrađuju, pohranjuju podaci od značaja za uspostavu jedinstvenog informacionog sistema.

Nosioci informacionog sistema uspostavit će jedinstven informacioni sistem u roku od tri godine od stupanja na snagu usvojene Uredbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: