BiH
0

FBiH: Sutra nastavak sjednice Predstavničkog doma

FENA
Prvi dan rada šeste redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH završen je večeras dogovorom da parlamentarna Komisija za lokalnu samoupravu sa svim zainteresiranim stranama u roku od 60 dana pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o izboru i prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji.

Dogovor je postignut nakon rasprave o Nacrtu zakona iz ove materije koji je u parlamentranu proceduru uputio poslanik Jozo Ivančević.

Ivančević je između ostalog u svom tekstu predlagao da načelnike općina mogu smjenjivati dvije trećine izabranih općinskih vijećnika, a ne građani koji su ih i birali. Opoziv od birača je mnogo duža i skuplja procedura, njegovo je obrazloženje.

Ova sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra, kada se očekuje izjašnjavanje poslanika o mjerama koje je predložila Federalna vlade za rješavanje teškog stanja u Industrijskom preduzeću "Krivaja" u Zavidovićima.

Danas su poslanici prihvatili po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova nad kojima postoji stanarsko pravo. Izmjene je predložila Federalna vlada.

Iako je prije toga nosiocima stanarskog prava omogućen otkup, nisu bila precizno definisana prava bivših vlasnika. Prema današnjim izmjenama, vlasnicima nacionalizovane imovine omogućeno je da dobiju zamjenske stanove koji moraju biti u istoj općini i iste kvadrature. Dopušteno je odstupanje u kvadraturi od plus ili minus 10 posto.

Pravo na otkup neće imati raniji vlasnici kojima je za nacionalizirani stan isplaćena naknada u skladu sa zakonom ili su već otkupili društveni stan.

Prema riječima federalnog ministra za prostorno uređenje Salke Obhođaša, otkup stana omogućen je i nosiocima stanaraskog prava u vakufskim stanovima i na taj način je provedena Odluka Ustavnog suda FBiH.

Vlada FBiH prihvatila je i amandman kojim se omogućava pravo na zamjenski stan nasljedniku prvog reda ako raniji vlasnik nije živ, ali to pravo neće imati vlasnik koji je primio strano državljanstvo.

Prihvaćen je i amandman poslanice Suade Hadžović, a njime je regulirano da u zamjenu za nacionalizirani stan ranijem vlasniku može biti isplaćena novčana naknada ili mu pripasti druga prava ako općina ne raspolaže odgovarajućim zamjenskim stanom.

Poslanici su danas prihvatili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Izmjenama je omogućen otkup vojnih stanova bivšim uposlenicima i vojnicima nekadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH.

Nijedan od ova dva izmijenjena zakona ne može stupiti na snagu ako ih ne odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena sutra u 10 sati.