Nakon prvog slučaja
0

FBiH spremna za svinjsku gripu

Piše: A. Karadža
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Pacijentica iz Ljubuškog kojoj je jučer otkriveno prisustvo virusa H1N1 nalazi se na kućnom liječenju, saopštili su zdravstveni radnici FBiH na današnjoj konferenciji za medije. Simptomi koji su se pojavili su blagi, a ostale tri osobe koje su bile s njom u kontaktu imale su negativne rezultate na brzi test koji je urađen na Institutu za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako je rekla Mirsada Mulaomerović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBIH, formirano je koordinaciono tijelo koje radi na prevenciji svinjske gripe. Građanima se dijeli materijal sa svim potrebnim informacijama, te se daju uputstva o mjerama prevencije virusa H1N1.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju javne skupove, da vode računa o ličnoj i higijeni prostorija u kojima borave. Simptomi ove gripe su slični uobičajenoj gripi - temperatura, bolovi u mišićima, umor, upala grla, glavobolja, groznica. Neki ljudi imaju i proljev i povraćaju.

Zdravstvenim radnicima naloženo je da prate sve bolesti sa sličnim simptomima kako bi se na vrijeme ustanovilo prisustvo ovog virusa.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, naša zemlja se nalazi u uvezanom sistemu prijavljivanja i ovaj slučaj će biti prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Sajma Dautović, doktorica sa Infektivne klinike KCUS-a, istakla je da da je ta ustanova spremna za prijem pacijenata oboljelih od svinjske gripe.

"Sve je spremno za prijem pacijenata. Pripremljene su sobe koje su odvojene. Imamo dovoljno lijekova i sredstava za zaštitu“, kaže Dautović.

Još je istaknuto da se svi građani sa simptomima gripe, respiratornih i sličnih bolesti jave u ambulante kako bi se ustanovilo o kojoj bolesti je riječ.

O mogućnostima širenja bolesti govorila je doktorica Mulaomerović koja je iznijela podatke američke Ustanove za kontrolu bolesti, prema kojima se na jesen očekuje širenje gripe. Ona je dodala da će bolest imati teži tok, veći broj oboljelih i težu infektivnu sliku.

Safet Omerović, federalni ministar zdravstva istakao je da na tržištu lijekova nalaze dva antivirotika na koje je virus H1N1 osjetljiv. Iako vakcina još uvijek nije dostupna naša zemlja se prijavila na listu kandidata za nabavku cjepiva u trenutku kada ono bude dostupno.

S obzirom da je osoba zaražena gripom stigla iz Australije, pojačan je nadzor na aerodromima, ali i kopnenim graničnim prelazima. Na sarajevskom aerodromu nalazi se ekipa hitne pomoći koja je spremna za prijem pacijenata sa simptomima gripe.

Osim toga, svim putnicima i korisnicima usluga sarajevskog aerodroma dijeli se materijal sa informacijama o ovoj bolesti. Također, svi kapetani aviona koji prevoze putnika sa simptomima prisustva virusa H1N1 dužni su prijaviti njegovo prisustvo, kako bi se na vrijeme moglo reagovati.