Miroslav Lajčak
0

FBiH se mora uhvatiti u koštac sa izazovima

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák kasno u utorak sastao se u Sarajevu s premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem.

Kako je saopćeno u srijedu iz OHR-a, pozdravili su plan Vlade FBiH da revidira listu ratnih vojnih invalida, kako bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija.

U vezi s oktobarskim izborima na općinskom nivou, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a izrazio je zabrinutost da FBiH nema zakonsku regulativu kojom bi pokrila sukob interesa izabranih zvaničnika.

"Rješenje ovog pitanja je od osobite hitnosti, jer se izbori približavaju", upozorio je Lajčák, preporučivši da FBiH privremeno uvede primjenu državnog zakona na nivou Federacije.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a pozvao je premijera Brankovića da se posveti pitanju privatizacije energetskog i telekomunikacijskog sektora u FBiH, jer još ne postoji suglasnost među strankama u Federaciji kako riješiti ovo pitanje.

Također, pozvao je FBiH i RS da nastave razgovore o problematici koja se odnosi na rad preduzeća za prenos električne energije.

Vijeće za implementaciju mira se izjasnilo da se nijedan entitet ne može jednostrano povući iz ranije dogovorene reforme, te je pozvalo da se konsolidacija institucija na državnom nivou nastavi.

Sagledavajući načinjene pomake u pogledu ciljeva i uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a pozdravio je brzo donošenje strategije za reformu sektora pravosuđa na nivou FBiH.

On je naglasio da se Komisija za državnu imovinu BiH, u oktobru prošle godine, dogovorila o funkcionalno-teritorijalnom principu raspodjele, prema kojem bi entitetima pripala imovina koja nije potrebna državi.

"Ustav BiH ne navodi koji nivo vlasti kontrolira koju imovinu. Očekujem da politički lideri načine pomake po ovom pitanju na sastanku 23. augusta", kazao je Lajčak, saopćeno je iz OHR-a.