{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Prevoz putnika poskupljuje 13 do 15 posto

F
FENA
3.12.2007. u 14:50
0
0
FBiH: Prevoz putnika poskupljuje 13 do 15 posto
0
FBiH: Prevoz putnika poskupljuje 13 do 15 posto
Odbor Grupacije javnog prijevoza putnika Privredne komore Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu dao preporuku prijevoznicima da povećaju cijene usluga prijevoza 13 do 15 posto.
To poskupljenje će biti na snazi vjerovatno od 10. decembra, a uzrokovano je porastom cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. Poznato je da kod većine prijevoznika gorivo u strukturi troškova učestvuje s oko 30 posto.

Prijevoznici su izračunali da je cijena goriva od početka ove godine povećana za 62 posto i napominju da nisu povećavali cijene autobuskih karata. Posljednje poskupljenje, kazao je predsjedavajući ove grupacije Džavad Opardija, bilo je prije dvije godine i to za 10 posto.

Prijevoznici su svjesni da će ovo poskupljenje utjecati na ionako lošu popunjenost autobusa, ali napominju da su primorani na takav potez uzimajući u obzir sve troškove poslovanja.

Prijevoznici su podržali prijedlog federalnog Ministarstva prometa i komunikacija za sistemskim rješavanjem problema i da se na temelju zakonske odredbe iznađe mehanizam i uredi jedinstveni cjenovnik za sve prijevoznike.

Zatraženo je da inspekcijski organi poduzmu odgovarajuće mjere na suzbijanju nelegalnih prijevoznika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: