Midhat Arifović
0

FBiH potreban jedinstveni zakon o oporezivanju imovine

FENA
Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović izjavio je Feni da smatra da u Federaciji BiH sadašnje oporezivanje imovine prema kantonalnim zakonima treba zamijeniti jedinstvenim zakonom kao u RS-u i Brčko Distriktu, dok bi krajnji cilj trebao biti državni zakon.
  • Kada je u pitanju porezni sistem u FBiH očekuje se još puno reformi i u potpunosti sam saglasan za donošenje jedinstvenog zakona o oporezivanju imovine, jer imamo situaciju da je od kantona do kantona, odnosno od općine do općine različito propisano oporezivanje imovine.Postoje slučajevi da je općinskim nivoima vlasti data mogućnost da oni propisuju minimalan i maksimalan iznos po kvadratnom metru koji se oporezuje, što znači da takvo zakonodavstvo nije harmonizirano - rekao je Arifović Feni.

Dodao je da treba izvršiti dobru pripremu i dosta uraditi na stvaranju jedinstvene baze podataka o nekretninama jer su prihodi od imovine značajni prihodi, naglasivši da ni sada nema adekvatne evidencije, posebno, o vlasnicima vikendica ili apartmana.

Arifović ističe da je i Poreznoj upravi jednostavnije kada su zakoni harmonizirani, a to znači da porezni službenik postupa jedinstveno, dok su građani kao porezni obveznici stavljeni u isti položaj.

  • Podržavam inicijativu donošenja zakona o oporezivanju imovine na nivou FBiH i mislim da Federalno ministarstvo finansija već ima određene aktivnosti na tom polju zajedno s predstavnicima USAID-ovog projekta TARA. Ovaj projekt je radio i na pomoći pri donošenju Zakona o porezu na dohodak u FBiH, a trenutno pomažu predstavnicima RS-a i Distrikta Brčko u vezi s njihovim zakonima o oporezivanju imovine - istaknuo je Arifović.

Direktor Porezne uprave je kazao da je cilj donošenje jedinstvenog zakona o oporezivanju imovine na nivou BiH.

  • To je ono čemu treba težiti jer sve zemlje EU i zemlje u okruženju imaju takav jedinstven zakon, a prvo trebamo uraditi zakon na nivou FBiH kao što je uređen Zakon o porezu na dodhodak. Očekivati je da ćemo raditi na jedinstvenom zakonu. Kasnimo s tom reformom i nadam se da će Porezna uprava FBiH u tome učestvovati jer u posljednje vrijeme imamo pozitivnu praksu da predstavnici međunarodne zajednice sve više uključuju Poreznu upravu u reforme, kazao je Arifović.

Također je naglasio da su prema Zakonu o poprezu na imovinu u Kantonu Sarajevo porezni obveznici sve pravne i fizičke osobe koje su vlasnici zgrade ili stana za odmor i rekreaciju, poslovne prostorije, stambene zgrade ili stana koji se izdaju pod zakup, garaže koja se izdaje pod zakup, parkinga koji se izdaje, putničkog vozila, motocikla do sedam godina starosti, plovnih objekata preko pet metara dužine, letjelice (u vlasništvu fizičkih osoba) i vlasnici stola u kasinu, automata za igre nasreću i automata za zabavne igre.