BiH
0

FBiH: Poslodavcima neprihvatljiv predloženi zakon o doprinosima

FENA
Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) smatra da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima neprihvatljiv jer ne doprinosi rasterećenju privrede u Federaciji i harmonizaciji doprinosa i poreza u BiH.

"Poslodavci ovakvo zakonsko rješenje neće podržati na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH", izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora UPFBiH Tomislav Grizelj koji je novinarima saopćio zaključke sa sjednice Odbora.

Zakonom se precizno moraju definirati platni razredi i kriteriji za utvrđivanje osnovice za obračun doprinosa i poreza na plaću.

"Država nema strategiju socijalne politike i ovakav način rada samo je kupovanje socijalnog mira sa čime se ne slažemo", kazao je Grizelj dodajući da ovakvim stavom poslodavci ne žele ugroziti fondove, niti budžet, već očekuju da se ispuni ono što je obećano u predizbornoj kampanji i ekspozeu premijera Nedžada Brankovića u vezi s rasterećenjem privrede u FBiH.

Član UO UPFBiH Mladen Pandurević napomenuo je da poslodavci očekuju da davanja po osnovu zakona o porezu na dohodak, zakona o porezu na dobit i zakona o doprinosima budu manja kako bi se osigurao novac za investiranje, novo zapošljavanje...

Poslodavci su izračunali da su na plaću od 650 KM sa 168 KM toplog obroka doprinosi i porezi trenutno 448 KM.

"Po Vladinom prijedlogu oni bi bili 514,5 KM, dakle nešto više od 66 KM. Na istu osnovicu u RS-u se plaća 396,66 KM ili 117 KM manje, a s većim plaćama ovaj se odnos mijenja nagore", kazao je Pandurević.

Grizelj je rekao da su na sjednici razmatrane i određene represivne mjere u slučaju da se zakon prihvati u ovakvom obliku.

"Da bismo spriječili odliv privrednih subjekata iz Federacije u RS i Distrikt Brčko mi bismo išli na represivnu mjeru, a to je obustava uplata doprinosa i poreza na plaću jer bismo tako osigurali rasterećenje privrede u FBiH", izjavio je Grizelj.

Poslodavci su zatražili hitan sastanak s Vladom Federacije, odnosno šest resornih ministarstva i s predsjednicima klubova u Parlamentu FBiH, a tema bi bila fiskalna politika u FBiH.