BiH
0

FBiH: Pojednostavljen prijem namještenika u državnu službu

FENA
Skraćivanje postupka prijema namještenika u radni odnos, jedan je od razloga za utvrđivanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH.

Ovaj prijedlog izmjena i dopuna utvrdila je Federalna vlada na posljednjoj sjednici kako bi otklonila probleme koji su se javljali u primjeni postojećeg zakona.

Osim skraćivanja postupka prijema namještenika, ovim zakonskim prijedlogom su precizirane odredbe o radu na određeno vrijeme, drugostepeno rješavanje radnih odnosa namještenika, te ujednačavanje rješenja koja se odnose na naknadu za minuli rad.

Dosadašnja procedura za prijem namještenika bila je vrlo komplikovana i teško provodiva, te je za njihov prijem trebalo i više od šest mjeseci. Zbog toga je novom odredbom propisan novi i jednostavniji način zasnivanja radnog odnosa za namještenika.

To se odnosi na pitanja kao što je sporazumno preuzimanje namještenika, skraćivanje rokova objavljivanja oglasa, kao i propisivanje obaveza objavljivanja oglasa u manjem broju dnevnih listova.

Jedna o predloženih izmjena je i da se nadležnost Odbora za žalbe za drugostepeno odlučivanje, koji nije mogao da završi sve pristigle zahtjeve, prenosi na rukovodioca organa uprave.

Također, namještenici koji su radili u drugom organu državne službe na istim ili sličnim poslovima najmanje šest mjeseci ne podliježu institutu probnog rada.

U prijedloženi zakon ugrađen je i amandman Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji se odnosi na dužinu plaćenog odsustva za vrijeme bolovanja ili invalidnosti.

Naime, u skladu sa Zakonom o socijalnom osiguranju, ovaj period plaćenog odsustva će iznositi 42, umjesto 30 dana kako je ranije bilo predloženo.