|

FBiH: Pojednostavljen prijem namještenika u državnu službu

FBiH: Pojednostavljen prijem namještenika u državnu službu
0
F
FENA
12.11.2007. u 14:50
0
komentara
0

dijeljenja
FBiH: Pojednostavljen prijem namještenika u državnu službu
Skraćivanje postupka prijema namještenika u radni odnos, jedan je od razloga za utvrđivanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH.
Ovaj prijedlog izmjena i dopuna utvrdila je Federalna vlada na posljednjoj sjednici kako bi otklonila probleme koji su se javljali u primjeni postojećeg zakona.

Osim skraćivanja postupka prijema namještenika, ovim zakonskim prijedlogom su precizirane odredbe o radu na određeno vrijeme, drugostepeno rješavanje radnih odnosa namještenika, te ujednačavanje rješenja koja se odnose na naknadu za minuli rad.

Dosadašnja procedura za prijem namještenika bila je vrlo komplikovana i teško provodiva, te je za njihov prijem trebalo i više od šest mjeseci. Zbog toga je novom odredbom propisan novi i jednostavniji način zasnivanja radnog odnosa za namještenika.

To se odnosi na pitanja kao što je sporazumno preuzimanje namještenika, skraćivanje rokova objavljivanja oglasa, kao i propisivanje obaveza objavljivanja oglasa u manjem broju dnevnih listova.

Jedna o predloženih izmjena je i da se nadležnost Odbora za žalbe za drugostepeno odlučivanje, koji nije mogao da završi sve pristigle zahtjeve, prenosi na rukovodioca organa uprave.

Također, namještenici koji su radili u drugom organu državne službe na istim ili sličnim poslovima najmanje šest mjeseci ne podliježu institutu probnog rada.

U prijedloženi zakon ugrađen je i amandman Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji se odnosi na dužinu plaćenog odsustva za vrijeme bolovanja ili invalidnosti.

Naime, u skladu sa Zakonom o socijalnom osiguranju, ovaj period plaćenog odsustva će iznositi 42, umjesto 30 dana kako je ranije bilo predloženo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.