BiH
0

FBiH: Parlamentarna rasprava o budžetu u odsustvu velikog broja poslanika

FENA
Rasprava o Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2007. godinu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu odvija se trenutno u primjetnom odsustvu velikog broja poslanika i članova aktuelne Federalne vlade koji su do pauze prisustvovali sjednici.

Većina diskutanata nazvala je to neodgovornim odnosom odsutnih kolega prema tako važnom dokumentu kao što je federalni budžet.

Kad je riječ o predloženim stavkama u budžetu, osnovne poslaničke primjedbe izrečene su na račun aktuelne Vlade, službenog predlagača Nacrta budžeta.

Sama činjenica da će tekst budžeta u njegovim daljnim fazama razmatrati i odlučivati o njemu budući, novi saziv Federalne vlade pojedini poslanici doveli su u kontekst neplanskog i nesistematskog odnosa odgovornih prema finansiranju entiteta.

Više poslanika izreklo je primjedbu na ovaj tekst zbog činjenice da je Vlada planirala dupliranje budžetskog dijela (u odnosu na 2006. godinu) sa 400.000 na 800.000 KM za tekuću rezervu premijera i sa po 200.000 na 400.000 KM za dva dopremijera Federacije.

Ostale bitne zamjerke izrečene su zbog izostanka dosadašnjih grantova za Bosanskopodrinjski, Posavski i Livanjski kanton, zatim zbog planiranja nedovoljno novca za implementciju zakona o demobiliziranim borcima, za obaveznu zakonsku imunizaciju - vakcinisanje stanovništva te zbog potpunog izostanka sredstava u sektoru zdravstva za za transplantaciju jetre, što nije slučaj s previđanjem novca za transplantaciju bubrega i koštane srži.

Planirano je i nedovoljno novca za podsticaj u poljoprivredi, iako odgovarajući zakon obavezuje da za ove nemjene bude izdvojeno tri posto od godišnjeg budžeta.

Fderalna vlada je predložila da budžet za ovu godinu iznosi oko 1.313.000.000 KM.

Parlamentarna rasprava je u toku.