Nakon ostavke Obhođaša
0

FBiH ove sedmice dobija novog ministra prostornog uređenja?

FENA
Prema informacijama, mada još nezvaničnim, koje ima predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić, Federacija bi uskoro mogla imati novog ministra u resoru prostornog uređenja nakon što je dosadašnji ministar Salko Obhođaš podnio neopozivu ostavku.

Ne govoreći o mogućem imenu, Softić je danas u izjavi novinarima u Federalnom parlamentu izrazio nadu da će se imenovanje novog ministra desiti već tokom ove sedmice.

Prethodno je na sjednici Predstavničkog doma koja je u toku u Sarajevu, na Softićev prijedlog, iz dnevnog reda ovog zasjedanja povučena tačka koja se odnosi na (ne)imenovanje novog ministra.

Osim što je kao razlog za povlačenje naveo da Vlada FBiH nije dostavila u Parlament traženu informaciju o tome, Softić je podsjetio poslanike da je još na snazi zaduženje koje je Predstavnički dom na svojoj namjenskoj vanrednoj sjednici održanoj 11. novembra dao federalnoj izvršnoj vlasti.

Izvršna vlast koju osim Vlade čine predsjednik i dopredsjednici entiteta zadužena je naime da "pronađe rješenje za sva sporna pitanja" u svojim redovima i u roku od 30 dana izvijesti o tome Parlament.

Jedno od spornih pitanja na koje se ovdje misli je upravo činjenica da Federacija još nema novog ministra prostornog uređenja, iako je dosadašnji podnio ostavku još u septembru.