{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Organiziranost civilne zaštite nezadovoljavajuća

F
8.4.2007. u 12:13
0
0
FBiH: Organiziranost civilne zaštite nezadovoljavajuća
0
FBiH: Organiziranost civilne zaštite nezadovoljavajuća
Sarajevo
Organiziranost civilne zaštite (CŽ) u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije zadovoljavajuće, navedeno je u izvještaju o prošlogodišnjem radu Federalne uprave i Federalnog štaba CŽ.
Na kraju prošle godine u svim kantonima bila su organizirana tijela uprave za CŽ, štabovi koji su mjerodavni za vođenje akcije zaštite i spašavanja te operativni centri u većini kantona. U Posavskom je uspostava takvog centra u toku. Od njih se prikupljaju podaci o pojavama i opasnostima od prirodnih i drugih nesreća.

U svim općinama ustrojene su službe za CŽ, osim u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Ravnom, dok općinski štabovi nisu formirani u Bosanskom Grahovu, Ljubuškom, Starom Gradu i u Ravnom. Ustrojavanje štaba u Glamoču je u toku.

Operativnih centara CŽ nema još u 31 općini. To su: Bihać, Foča - Ustikolina, Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak, Olovo, Usora, Breza, Vareš, Doboj-Jug, Visoko, Maglaj, Žepče, Trnovo, Dobretići, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Busovača, Vitez, Kreševo, Čelić, Kladanj, Teočak, Živinice, Kupres, Bosansko Grahovo, Livno, Drvar, Grude, Posušje i Ravno. U općinama Bihać i Glamoč u toku je ustrojavanje operativnih centara.

Sve dok ne budu uspostavljene sve navedene strukture u svim kantonima i općinama, ne može biti osigurana efikasnost jedinstvenog sistema zaštite i spašavanja u Federaciji.

Stoga se u 2007. moraju osigurati uvjeti za uspostavljanje navedenih tijela u svim kantonima i općinama, prvenstveno neposrednim obilaskom općina i u okviru inspekcijskog nadzora.

Za to je mjerodavna Federalna uprava Civilne zaštite, stoji u izvještaju Federalne uprave i Federalnog štaba CŽ.

Štab je u protekloj godini obavio sve planirane zadaće koje proizilaze iz Zakona o zaštiti i spašavanju, odnosno iz njegovog djelokruga rada, zahtjeva Vlade FBiH, Ministarstva sigurnosti BiH i drugih mjerodavnih tijela BiH.

Za složenije zadaće, kao što su problem ptičije gripe, izlijevanje trafoulja u vodotokove i slično, Štab je nastavio praksu angažiranja eksperata radi upoznavanja o opasnostima i o preventivnim te drugim mjerama,

U budžetu Federalnog štaba CŽ za 2006. je odobreno 150.000 KM. Utrošeno je 116.165,47 KM ili 77,77 posto, navodi se u izvještaju koji je razmatrala Vlada FBiH na poslednjoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: