BiH
0

FBiH: Okolišna dozvola jamči sigurnost životnog okoliša

FENA
Nova industrijska postrojenja neće biti puštena u pogon dok ne dobiju okolišnu dozvolu koja će jamčiti da se radi o postrojenju sigurnom sa aspekta životnog okoliša, izjavio je Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma na danas održanoj radionici «Popularizacija okolišnih zakona - izazovi okolišne dozvole».

U FBiH do sada je izdato oko 200 okolišnih dozvola.

«Federalno ministarstvo početkom 2007. godine pokrenulo je projekt popularizacije, obuke i edukacije okolišnih zakona sa naglaskom na okolišnu dozvolu. Pokrenuli smo seriju radionica i seminara koje ćemo organizirati u svim kantonima, a u planu je i međunarodni simpozij o ovoj temi. Nismo slučajno za početak projekta izabrali Zeničko-dobojski kanton koji je najugroženija životna sredina u BiH", rekao je federalni ministar.

«Nova industrijska postrojenja neće biti puštena u pogon dok ne dobiju okolišnu dozvolu koja mora jamčiti da se radi o postrojenju sigurnom sa aspekta životnog okoliša. Tokom radionice bilo je govora o primjeni BAT-ova, kao najboljim raspoloživim tehnikama koje će se morati uvesti u bh. industrijsku privredu», naglasio je ministar Herceg.

Federalno ministarstvo okoliša poštivat će direktive Evropske unije koji se tiču zaštite okoliša i, kako je izjavio ministar Herceg, svi koji budu kršili granične vrijednosti emisije pojedinih tvari u zraku, vodi i zemljištu, plačat će naknadu.

Osvrnuvši se na aktuelnu problematiku aerozagađenja u bh. gradovima, ministar Herceg je rekao da je ovo zagađenje većim dijelom rezultat zagađenja vozilima, sagorijevanjem fosilnih goriva i radom toplana.

«Podržavamo projekte eko-toplana, kao što su u Gračanici i Vitezu i nadamo se da će većina naših gradova preći na takav sistem zagrijavanja», rekao je Herceg.

Radionicu su organizirali Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj - CETEOR d.o.o. Sarajevo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Učešće je uzelo oko 50 predstavnika kompanija i općina sa područja centralne BiH, a o Strategiji zaštite okoliša, promociji okolišne dozvole - postupku njenog izdavanja, metodici izrade i drugim temama iz ove oblasti, govorili su i Mladen Rudež, pomoćnik federalnog ministra,Tomislav Lukić, savjetnik za okoliš, Mate Bandur, savjetnik za okolinske dozvole kao i predstavnici CETEOR-a Aleksandar Knežević, Jasmina Čomić i Zineta Bašalić.

Radionica o istoj temi sutra će biti održana u Orašju.