BiH
0

FBiH: Odbijena molba Udruženja poslodavaca da se preispita odluka o cijeni gasa

FENA
Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo trgovine dali su negativan odgovor na molbu Udruženja poslodavaca Federacije BiH za preispitivanje odluke u vezi s cijenom gasa.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH u saopćenju za javnost podsjeća da je početkom ovog mjeseca uputilo molbu premijeru FBiH Ahmetu Hadžipašiću da se preispita Odluka vezana za retroaktivno povećanje cijena prirodnog zemnog gasa.

Također je zatraženo da Vlada u svojim mogućnostima donese odluku da ta cijena gasa stupi na snagu od 1.augusta, pa čak i pod uvjetom da cijena gasa bude za koju marku viša za naredni period tekuće godine.

Federalno ministarstvo trgovine, kako se navodi u saopćenju, sačinilo je Prijedlog odluke koji je uz akt od 7. jula dostavljen na mišljenje resornim ministarstvima i u Ured za zakonodavstvo Vlade Federacije BiH.

Na 162. sjednici Vlade FBiH donesena je Odluka koja još nije objavljena u »Službenim novinama FBiH». Naime, Federalno ministarstvo trgovine smatra da je postupak koji je prethodio donošenju Odluke zakonit i pravilno proveden, te da ne postoji razlog za ponovno preispitivanje Odluke.

Također su naglasili da preispitivanje o datumu početka primjene ove odluke nije potrebno jer je u prethodnoj Odluci naglašeno da će se od 1. maja 2006. formirati ekonomska cijena gasa.

Nadzorni odbor «BH-gas» d.o.o. Sarajevo je 18. aprila utvrdio visinu i početak primjene cijene gasa, ali Vlada je svoju saglasnost za cijenu gasa dala tek 7. jula, navodi u saopćenju Udruženje poslodavaca FBiH.