BiH
0

FBiH: Nezaposleni borci ubrzali parlamentarnu proceduru za rebalans budžeta

FENA
Vanredne sjednice oba doma Federalnog parlamenta sazvane su za sutra u Sarajevu da bi se poslanici izjasnili o prijedlogu Federalne vlade da rebalansom ovogodišnjeg budžeta bude osigurano oko 40 miliona KM, koliko nedostaje da bi za posljednji kvartal ove godine bile izmirene naknade nezaposlenim demobiliziranim borcima u FBiH.

Rebalans budžeta za ove namjene utvrdila je Federalna vlada proteklog petka.

"Ukupni rebalans ostaje na istom nivou 1,586 milijardi KM i nema povećanja proračuna“, istakao je tada federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, dodajući da će sva ministarstva morati napraviti smanjenja na određenim pozicijama.

Federalni premijer Nedžad Branković podsjetio je da je Parlament Federacije donio Zakon o pravima demobiliziranih boraca koji u jednom svom dijelu definira pravo demobiliziranim borcima na naknade za vrijeme nezaposlenosti. Zakon je za izvršenje te obaveze ovlastio kantonalne zavode za zapošljavanje.

Parlament je, prema premijerovim riječima, donio zakon koji ne mogu servisirati institucije zadužene za provođenje tog njegovog dijela.

Naime, na evidencijama za zapošljavanje je više od 80.000 demobiliziranih boraca koji imaju pravo na naknadu od 150 KM za vrijeme nezaposlenosti, što je na godišnjem nivou oko 150 miliona KM, a konsolidovani ukupni prihodi svih zavoda za zapošljavanje iznose nešto više od 90 miliona KM.

“Očekivalo se da će kantonalne vlade rebalansom budžeta iznaći sredstva da bi se stvorila mogućnost da kantonalni zavodi izmire ovu obavezu, ali na nedavnom sastanku u Zenici smo utvrdili da to ne mogu uraditi i pred nama je bila odgovornost prema 80.000 demobilisanih boraca kojima se mora obezbijediti naknada. Zato smo se opredijelili na rebalans budžeta FBiH“, istakao je Branković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić ne očekuje da bi se poslanici sutra mogli u većini usprotiviti najavljenom rebalansu.

U današnjoj izjavi Agenciji FENA Softić napominje da je sutrašnja parlamentarna rasprava najavljena po skraćenom postupku da bi rebalansirani budžet mogao odmah biti operativan.