BiH
0

FBiH: Najavljena harmonizacija tri boračka zakona prema principu jedan zakon jedan fond

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, njegov zamjenik i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić i predstavnici sedam boračkih udruženja dogovorili su danas u Federalnoj vladi u Sarajevu partnerstvo radi zajedničkog cilja - objedinjavanja tri postojeća zakona iz oblasti boračkih prava u FBiH, i to prema principu: jedan zakon, jedan fond.

Predsjednik Saveza demobiliziranih boraca Mehmed Šišić, kazao je novinarima nakon dogovora da Savez i odgovarajuća udruga branitelja HVO-a zamrzavaju štrajk koji su prethodnih dana najavljivali kao „vrući april" nakon što u budžetu Federacije nije planirano traženih 80 miliona KM na već odobrenih 70 miliona za implementaciju zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Na novinarsko pitanje da li zamrzavanje štrajka znači da su predstavnici Vlade danas obećali traženi dodatni novac, Šišić je kazao:“Para će biti onoliko koliko budemo imali ljudi čija su prava uvedena u Zakon o demobiliziranim borcima“.

Tri zakona koja treba harmonizirati prema današnjem dogovoru su Zakon o pravima branitelja i članova njihovih porodica u FBiH, Zakon o pravima dobitnika najviših ratnih priznanja i novi Zakon o pravima demobiliziranih boraca.

„Koncept je da korisnik prava iz ovih zakona ima jednu adresu, jedan ček, na osnovu kojeg ostvaruje prinadležnosti, a da ostale adrese iz kojih se situiraju prava, u svojim zakonskim nivoima budu izvor prihoda za punjenje fonda“, riječi su premijera Brankovića.

Cilj je da svi korisnici, bilo da žive u FBiH ili su povratnici u Republiku Srpsku, jednako ostvaruju odgovarajuće prinadležnosti.

Nacrt jedinstvenog zakona, prema Brankovićevim najavama, treba očekivati krajem juna.

U međuvremenu, od 1. maja krenut će i prve isplate na osnovu novog Zakona o demobiliziranim borcima. Zakon o pravima branitelja i članova njihovih porodica u međuvremenu treba hitno izmijeniti jer je uočeno, naprimjer, da u nekim detaljima ne podstiče održivi povratak, izjavio je resorni ministar Zahid Crnkić.

Prema izjavi još jednog učesnika sastanka, predsjednika Saveza RVI Safeta Redžića, „prvi prioritet“ u budućem jedinstvenom zakonu treba da budu porodice šehida i poginulih boraca, „drugi prioritet“ ratni vojni invalidi, a treći demobilizirani borci.

Zadovoljstvo današnjim dogovorom u Federalnoj vladi izrazila je novinarima i predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a Jasna Zlomislić.