BiH
0

FBiH: Isplata penzija za septembar počinje 7. oktobra

FENA
Isplata penzija za mjesec septembar počinje u ponedjeljak, 7. oktobra, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO, koja je održana u Sarajevu.

Po toj odluci penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,73, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim, najniža penzija iznosi 310,73 KM, zagarantovana 414,30 KM, a najviša 2.071,50 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih porodica Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Na sjednici je, uz ostalo, usvojen Prijedlog finansijskog plana Federalnog zavoda MIO/PIO za 2014. godinu, te Finansijski izvještaj za razdoblje od 1. januara do 30. jula 2013. godine.