{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH i Hrvatska potpisali sporazum o saradnji na polju transplantacijske medicine

20.12.2017. u 11:16
46
9
FBiH i Hrvatska potpisali sporazum o saradnji na polju transplantacijske medicine
46
FBiH i Hrvatska potpisali sporazum o saradnji na polju transplantacijske medicine
Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić i federalni ministar zdravstva Vjeskoslav Mandić potpisali su danas u Zagrebu Protokol između dva ministarstva o suradnji u području transplantacijske medicine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovim protokolom omogućava se saradnja na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana koja, između ostalog, obuhvata poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa u Federaciji BiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od strane Republike Hrvatske koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine.

Cilj sklapanja ovog Protokola je promicanje primjene najviših etičkih načela i stručnih standarda te savremenih organizacijskih, pravnih i drugih rješenja u području darivanja i presađivanja ljudskih organa.

Saradnja se temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske (Eurotransplanta).

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

Time će se ostvariti obostrana dobrobit, budući da će se omogućiti transplantacija visoko urgentnih primatelja iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primatelje pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: