{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH godišnje gubi 200 miliona KM zbog koncesija

S
19.2.2010. u 22:15
0
4
FBiH godišnje gubi 200 miliona KM zbog koncesija
0
FBiH godišnje gubi 200 miliona KM zbog koncesija
Federalna ministarstva još ne znaju s kim bi trebalo da sklope koncesione ugovore iako će izmjene Zakona o koncesijama za desetak dana biti na Vladi FBiH i upućene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku - pišu "Nezavisne novine".
List navodi da nije još definisano ni da li će biti naplaćene koncesione naknade iz proteklih godina.

"Kako su ranije istakli u Komisiji za koncesije, FBiH godišnje gubi oko 200 miliona KM zbog nenaplaćivanja naknada", piše list.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović smatra da bi bile povećane cijene ako bi bile naplaćene naknade za prethodne godine, a ministar finansija FBiH ističe da ministarstva treba da naplate sve ono što su bila dužna uraditi proteklih godina, ali da "nažalost, još to nije definisano".

"Ne znači da naknade odranije neće biti naplaćene, ali treba jednom presjeći i od toga krenuti. Idu izmjene zakona, ide i izbor čelnika u Komisiji za koncesije. Krenuće se prvo od putnog pojasa i sa nižim iznosima", rekao je Mujezinović.

Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH, čije je Ministarstvo određeno da sklapa ugovore o koncesijama za sve objekte koji se nalaze uz putni pojas, rekao je da još nemaju tačne podatke s kim će sklopiti ugovore.

"Ima 650 samo benzinskih pumpi. Tu su ugostiteljski objekti i ostalo. Nije ista lokacijska pogodnost onoga ko je na magistrali i onoga ko je na drugoj cesti", kaže Radivojević.

On tvrdi da šest godina ministarstva nisu sklapala ugovore o koncesijama, te da je Vlada FBiH u četvrtak odlučila formirati stručno tijelo koje će pripremiti plan i program potpisivanja ugovora.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damir Ljubić rekao je da šume ne treba da budu predmet koncesije, ali da još nije poznato da li će to biti prihvaćeno.

U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH kažu da treba utvrditi da li telekomi treba da plaćaju koncesije s obzirom na to da već plaćaju za GSM licencu. Tvrde da su željeznička infrastruktura i vozovi državno vlasništvo, te ni tu koncesije ne treba da plaćaju.

Predsjednik Komisije za koncesije FBiH Šefik Koričić ranije je rekao da izmjene Zakona o koncesijama predviđaju da koncesionari u roku od mjesec dostave svu dokumentaciju za dodjelu koncesija, a ministarstva potom u roku od dva mjeseca sklope ugovore. Predviđene su i novčane kazne za koncesionare koji ne sklope ugovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: