Izgradnja kuća povratnicima
0

FBiH duguje 3,3 miliona KM Fondu za povratak

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada FBiH izmiriće prošlogodišnji dug prema Fondu za povratak BiH kada bude imala dovoljno novca, izjavila je portparolka federalnog Ministarstva finansija Amela Mulavdić.

Prema riječima direktora Fonda Mlađena Božovića, Federacija BiH još duguje 3,3 miliona maraka, dok je juče uplatila 700.000 KM.

Božović očekuje da će sav dug uskoro biti izmiren da bi u ovoj godini mogla da se završi izgradnja kuća povratnika u 58 lokalnih zajednica.

"Kada je riječ o ovom projektu, za 43 lokalne zajednice verifikovali smo listu korisnika prema kojoj na obnovu čeka 850 objekata, a za desetak dana odrediće se i korisnici u preostalih 15 opština. U pojedinim opštinama izgradnja kuća već je počela i nadamo se da će se završiti u ovoj godini",  istakao je Božović za Fokus.

On je dodao  da je riječ o projektu vrijednom 21 milion KM, te da Fond očekuje da FBiH ubrzo izmiri dug, jer je to njena zakonska obaveza.

Božović kaže da najviše zabrinjava to što između entitetskih vlada i Brčko distrikta još nije potpisan sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika za ovu godinu, bez kojeg je nemoguće realizovati bilo kakav projekat. 

Za ovu godinu, kako je dodao, udruživanjem sredstava planirano je da se prikupi oko 47 miliona maraka.
Božović je naveo da Fond kao budžetski korisnik na svaki ugovor mora da dobije saglasnost Pravobranilaštva BiH o transparentnom utrošku novca.

"Dok se ne potpiše sporazum, ne znamo koji će projekti biti odobreni i u kojim opštinama. Jednostavno rečeno, još smo na početku",  kaže Božović.