Nedžad Branković
0

FBiH dosta uradila na smanjenju budžetske potrošnje

SRNA
Federalni premijer Nedžad Branković rekao je danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta za teritoriju FBiH da je Federacija najviše odmakla u regionu u realizaciji mjera protiv ekonomske krize, naročito u segmentu smanjenja budžetske javne potrošnje.

Branković je ocijenio kao dobro dosadašnje provođenje mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i rekao da je FBiH usvojila Socijalni sporazum za period 2009-2010. godina prva u regionu.

Prema njegovim riječima, od 48 mjera šest se nalaze u parlamentarnoj proceduri, od čega tri zakona, dok je još 20 mjera preostalo da se realizuje.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda istakao je da je urađeno mnogo iako je došlo do pomjeranja rokova kod realizacije određenih mjera, te da je ministarstvo kojem je na čelu ispunilo sve predviđene obaveze.	

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta za teritoriju FBiH razmatrana je informacija o preduzetim aktivnostima u vezi sa provođenjem Operativnog plana za implementaciju Socijalnog sporazuma za period 2009-2010. godine i Programa mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta.

Predstavnici poslodavaca u Savjetu smatraju, međutim, da je Vlada FBiH provođenjem mjera mnogo učinila na pokrivanju budžetskog deficita, ali ništa za pomoć privrednicima.

Oni su istakli da su proteklih mjeseci uglavnom samostalno iznalazili rješenja i modalitete za borbu protiv posljedica ekonomske krize, te da pri tome nisu osjetili značajniju pomoć donesenih mjera.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber smatra da relizacija mjera ide sporo, a najveću odgovornost za to vidi u parlamentu koji je ''usko grlo'' u ovom procesu.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda i ministar rada i socijalne politike FBiH Perica Jelečević novinarima nisu mogli precizirati načine uštede 180 miliona KM koju Vlada FBiH mora napraviti prema obavezama iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Još nismo razgovarali o rebalansu budžeta, tako da ne mogu dati nikakve naznake kakvi i koliki će biti rezovi administrativnih troškova, kao ni da li će biti smanjenja  boračkih davanja'', rekao je Bevanda.

Branković je najavio da će o rebalansu budžeta biti riječi na sjednicama Vlade FBiH u junu.