{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH - Dom naroda: Ne treba ujediniti zavode u Bakovićima i Fojnici

F
18.9.2007. u 18:05
0
0
FBiH - Dom naroda: Ne treba ujediniti zavode u Bakovićima i Fojnici
0
FBiH - Dom naroda: Ne treba ujediniti zavode u Bakovićima i Fojnici
Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatio je Prijedlog zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.
Suština ovog teksta je da Vlada FBiH preuzima u svoju andležnost nekoliko ustanova tog tipa zbog toga što imaju velike probleme u poslovanju i funkcioniranju zbog neriješenog statusnog pitanja osnivača.To su ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima i Fojnici, Zavod za zaštitu djece i omladine u Pazariću, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu te Zavod za vaspitanje ženske djece i omladine u Ljubuškom.

Prijedlog ovog zakona odobrio je nedavno i Predstavnički dom Federalnog parlamenta, ali s amandmanom poslanice Nermine Ćemalović prema kojem zavodi u Bakovićima i Fojnici treba da se objedine u jednu ustanovu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Pošto njen amandman danas nije odobrio i Dom naroda, konačni tekst zakona će zbog ove razlike u tekstualnim varijantama, nakandno usaglašavati zajednička parlamentarna komisija čiji su članovi iz oba doma.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević izjavio je danas u Paralmentu da je pravno objedinjavanje zavoda u Bakovićima i Fojnici neprihvatljivo jer bi dalo jednu nefunkcionalnu i glomaznu instituciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: