Nakon dugog čekanja
86

FBiH do kraja godine dobija registar presuđenih pedofila: Ustanove će vršiti provjere pri zapošljavanju

A. Ku.
Foto: Klix.ba/Shutterstock
Foto: Klix.ba/Shutterstock
Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) mogla bi do kraja ove godine dobiti zakonski okvir koji se odnosi na presuđene pedofile kojima će, između ostalog, biti onemogućeno zapošljavanje u ustanovama koje rade sa djecom i maljoljetnim osobama.
Aktivnosti na uspostavljanju, kolokvijalno nazvanog, zakona o uspostavi registra osuđenih pedofila traju još od 2019. godine, a zakon bi se pred zastupnicima Doma naroda Parlamenta FBiH trebao naći na nastavku 4. redovne sjednice zakazane za 22. novembar.

Predlagači zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH su federalni parlamentarci u prošlom sazivu Lana Prlić, Aner Žuljević i Jasmin Duvnjak.

Iako se na njegovo usvajanje čeka godinama zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić kaže nam da je zakon u formi nacrta usvojen tek prošle godine.

"Čekali smo više od dvije godine da nacrt prođe oba doma. Nakon toga kolege Duvnjak i Žuljević, kao predlagači zakona, napravili javnu raspravu koja je trajala 60 dana. S obzirom na to da kolega Duvnjak nije obnovio mandate kolega Žuljević i ja samo zakon u decembru uputili u procedure", kaže nam Prlić.

Tekst zakona je, dodaje, usaglašen sa Ministarstvom pravde FBiH te su uvršteni i amandmani.

"Zakon kao prijedlog stoji u procedure, a 22. novembra je zakazan nastavak 4. redovne sjednice Doma naroda FBiH i taj zakon je prvi na dnevnom redu", kaže nam Prlić.

Prlić: Spriječit će se tzv. prelijevanje ovog kaznenog djela iz RS-a u FBiH (Foto: Klix.ba)
Prlić: Spriječit će se tzv. prelijevanje ovog kaznenog djela iz RS-a u FBiH (Foto: Klix.ba)

Vrijeme je, kaže, da i FBiH dobije ovakav registar, a koji je u bh. entitetu Republika Srpska već uspostavljen.

"Uspostavljanjem registra spriječilo bi se tzv. prelijevanje tog kaznenog djela iz jednog entiteta u drugi, jer je zbog nepostojanja registra u FBiH postojala zakonska rupa. Najbitnija stvar je da u zakonu postoji odredba koja kaže da svaka ustanova koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima mora pri prijemu osoba u radni odnos provjeriti da li se osobe nalaze u registru", ističe Prlić.

Registar neće biti javan i njemu će imati pristup Tužilaštvo BiH i policijske uprave te se određena osoba provjerava na zahtjev.

Razlog zbog kojeg su podaci u registru tajni je da taj da presuđeni pedofil ne bi tužio državu zbog toga što su njegovi podaci dati u javnost.

"Zakonom je naloženo da svaka ustanova koja radi sa djecom poput vrtića, škole, pa čak i sportskih udruženja, moraju pri prijemu u radni odnos provjeriti da li se osoba nalazi u registru na način da spisak kandidata pošalju Tužilaštvu, u odnosno FUP-u od kojih nakon provjera dobije odgovor. Ukoliko se osoba nalazi u registru ne može nastaviti sa konkursnom procedurom", zaključuje Prlić i dodaje da zakon ima podršku parlamentarnih zastupnika iz svih političkih stranaka.

Registar bi trebao sadržati identifikacijske podatke i fotografije osuđenih pedofila, kojima bi bilo zabranjeno približavanje mjestima gdje se okupljaju djeca.