BiH
0

FBiH: Cijene u studentskim domovima od 1. aprila veće za 19 KM

FENA
Foto: Bh dani
Foto: Bh dani
Zajednica studentskih centara Federacije BiH dogovorila je danas u Sarajevu da će cijene smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u Federaciji BiH od 1. aprila biti veće za 7,6 posto, odnosno za 19 KM.

Od sudionika u finansiranju smještaja i ishrane očekuje se da snose tu razliku u cijeni da studenti ne bi osjetili posljedice.

Predsjedavajući Zajednice Emir Kadrić kazao je tim povodom novinarima da je to prva korekcija cijena na koju su nakon deset godina primorani zbog rasta cijena repromaterijala, energenata i ostalog što ulazi u cijenu usluga studentskog centra.

Odluka o povećanju cijena smješta i ishrane studenata u studentskim domovima donesena je na osnovu analize implikacija rasta cijena robe i usluga na cijene koštanja usluga smještaja i ishrane studenata te sagledane ozbiljnosti situacije u kojoj su se našli svi studentski centri u kojoj je sudjelovala i Asocijacija studenata studentskih domova.

"Od Nove godine studentski centri posluju s velikim problemima zbog rasta cijena repromaterijala, energenata i ostalog što ulazi u cijenu usluga studentskog centra“, kazao je Kadrić.

Odluka o povećanju cijena bit će proslijeđena federalnom i kantonalnim ministarstvima obrazovanja koji sudjeluju u troškovima finansiranja smještaja i ishrane studenata, a od njih se očekuje da u potpunosti snose troškove povećanja. Time bi se izbjegao udar na studentski standard i situacija u kojoj bi neki studenti zbog povećanja cijena morali odustati od smještaja u domovima.

Kadrić je kazao da je na današnjoj sjednici Zajednice zatraženo da se jednokratnom novčanom pomoći saniraju negativne posljedice poslovanja studentskih centara nastale u posljednja tri mjeseca zbog rasta cijena.

On je istaknuo da je danas predloženo da sudionici u finansiranju usluga smještaja i ishrane studenata prihvate automatsko usklađivanje cijena svakih šest mjeseci, a na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Cijena smještaja ishrane studenata od 1. aprila iznosit će 180 umjesto 170 KM.