Sastanak Crnkić-Komar
0

FOTO / FBiH će i dalje pomagati dobitnike priznanja iz Hrvatske

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Zahid Crnkić susreo se s državnim sekretarom u Upravi za hrvatske branitelje Zoranom Komarom kako bi razgovarali o Ugovoru između BiH i Hrvatske o saradnji u oblasti prava žrtava rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih porodica.

Iako nije bilo govora o tome šta je konkretno dogovoreno, Crnkić i Komar kazali su kako su zadovoljni sastankom na kojem su govorili o svim bitnim pitanjima, a najviše o statusu pripadnika HVO i provedbi spomenutog ugovora. Komar istaknuo je u izjavi za medije da je njegova zemlja zadovoljna realizacijom spomenutog ugovora, podsjećajući da je administrativni postupak, odnosno obrada prispjelih zahtjeva okončana te da su donesena odgovarajuća rješenja.

Izrazio je očekivanje da će kontakti, odnosno dijalog na nivou ministarstava FBiH i Hrvatske biti nastavljen u kontinuitetu, s obzirom na sličnu problematiku u vezi s brigom o stradalnicima rata, uključujući i pitanje revizije, mirovina i invalidnina.

S obzirom da FBiH izdvaja sredstva za nakdnade dobitnicima najviših ratnih priznanja kako u Armiji BiH tako i u HVO-u, te da su pripadnicima HVO-a priznanja dodjeljivana iz MInistarstva odbrane Hrvatske, Crnkić je kazao kako je zadovoljan provjerama spiskova tih dobitnika obavljenim u Hrvatskoj.

Hrvatska po spomenutom Ugovoru i ranije preuzetim obavezama izdvaja za nakdnade za porodice poginulih i ranjene pripadnike HVO, ali nema zakone o davanju naknada za dobitnike najviših priznanja iako je ta priznanja dodijelilo MInistarstvo odbrane Hrvatske. Komar je kazao kako će pomenute obaveze Hrvatska nastaviti ispunjavati, a da nije isključeno da će možda podržati i dobitnike priznanja koje je odlikovala. Do tada, za njih će se sredstva izdvajati iz budžeta FBiH.

Nakon sastanka je bilo govora i o aferi objavljivanja registra branitelja koji trenutno trese Hrvatsku. Za sada nepoznate osobe, provalile su u sistem MInistarstva odbrane Hrvatske, preuzeli registar branitelja i objavili ga na siteu www.registarbranitelja.com koji je zbog preopterećenosti srušen.

"Objavljivanje registra branitelja u suprotnosti je sa Ustavom Hrvatske, i nezakonit je čin. Očekujem da nadležne službe učine sve na istraživanju tog događaja koji krši pravo na privatnost. Zamislite da neko sad objavi sve bankovne račune", kazao je Komar, a ministar Crnkić je dodao kako nije u redu na ljude koji su časno branili zemlju upirati prstom.

"Kod nas su objavljeni registri dobitnika najviših vojnih priznanja, te ranjenih boraca i porodica poginulih branitelja, ali objavljivanje spiska svih demobilisanih boraca također bi bilo protivno zakonu", kazao je Crnkić.