Utočište u SAD
75

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, Nada Radovan Tomanić (51) iz Zapadne Virginije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH "Zulfikar" tokom rata u BiH.

Zajedno sa drugim pripadnicima specijalne jedinice "Zulfikar", Tomanić je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika Srba koje je ciljano na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, piše u obavještenju Ministrarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

"Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje", rekla je v.d. pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde.

Američka tužiteljica Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut je poručila da je optužena navodno štitila svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava i više puta je lagala tokom procesa imigracije i sticanja državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a

"Zahvaljujem našim istražnim partnerima i ovdje i u Bosni i Hercegovini što su ignorirali protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena", rekla je.

Pomoćnik direktora Luis Quesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage je kazao da je Nada Tomanić navodno učestvovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu decenijama kasnije.

"FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine posvećeni su istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio", rekao je.

Ukoliko Tomanić bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački. Osuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

Iz američkog Ministrarstva pravde su naglasili da se svi optuženi smatraju nevinim sve dok se njihova krivica ne dokaže van razumne sumnje na sudu.

Inače, komandant specijalnog odreda "Zulfikar", Zulfikar Ališpago je optužen da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih vojnika koji su ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a u selu Trusina.

O krivnji se izjasnio davne 2010. i od tada je održano nekoliko ročišta, sa pauzom od po nekoliko godina. I pored nalaza vještaka da je sposoban pratiti suđenja, odbrana Ališpage uporno je tražila nova vještačenja. I dok je zbog "lošeg zdravstvenog stanja" izbjegavao dolaziti na suđenja, Ališpago je 2019. uhapšen zbog napada na policajce što je tada naljutilo i sud. Međutim, i pored toga suđenje nikada nije nastavljeno

"edam hiljada dokumenata mi je potrebno da pročitam i shvatim optužnicu. Dovedite sve stručnjake svijeta, neka je oni pročitaju. Ko shvati i kaže mi za šta sam optužen, ja ću pristati da idem u zatvor“, kazao je Zulfikar Ališpago u Sudu BiH 13. jula 2010., a nakon toga je negirao krivicu po optužnici koja ga tereti za ratni zločin u Trusini, prenosi Žurnal.