BiH
0

FBI istražuje ubistvo Milana Vukelića

FENA
Ekipa američkog Federalnog istražnog bira (FBI) došla je na poziv Ministarstva unutrašnjih posova Republike Srpske da bi pomogla u rješavanju teškog ubistva Milana Vukelića iz Banje Luke.

Vukelić je poginuo 6. novembra 2007.godine u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil u banjalučkom naselju Starčevica, u neposrednjoj blizini sjedišta entitetske policije.

"Ekipa FBI-a je voljna da zajednički pređemo kroz ovaj predmet, da vidimo koja su to vještačenja i u čemu nam mogu pomoći", rekao je direktor policije RS-a Uroš Pena na pres-konferenciji u Banjoj Luci i naveo da MUP RS-a ne bježi od bilo čije pomoći u rješavanju "slučaja Vukelić", već im je, kako je dodao, dobrodošla.

Pena je ponovio da je teško ubistvo Vukelića predmet koji se vrlo teško otkriva i iza sebe ostavlja vrlo malo tragova, a da su u istrazi zahvaćene mnoge oblasti, od izvršioca, naručioca, toga ko je izradio eksplozivnu napravu, motiva i drugo, a da su istragom sužene aktivnosti u kojima policija ide i zna tačne pravce kojima ide.

"Teško je u ovom momentu govoriti o mogućim počiniocima, ali smo suzili motive i pravce u kojima djelujemo", kazao je Pena i dodao da su to tri-četiri pravca djelovanja, te da su identifikovali određene osobe koje mogu napraviti i postaviti eksplozivnu napravu u kojoj je stradao Vukelić.

Direktor entitetske policije je potvrdio i da postoji sličnost između ubistva Vukelića i vlasnika FK Bežanija iz Beograda, te da predstavnici policije RS-a u Beogradu i povezuju ta dva slučaja i moguće izvršioce oba ubistva.

"Ovo nije samo problem RS-a, već okruženja, vidite slučaj Merkator u Beogradu, a gotovo je slična eksplozivna naprava oduzeta u Sloveniji", rekao je Pena govoreći o "slučaju Vukelić".

Naveo je i da u predmetu kao što je ubistvo Vukelića policija RS-a nije imala puno iskustva, te da su formirali zajednički timovi, krim i uprave policije, centara javne sigurnosti i EUPM-a koji rade na tome.

U eksploziji u kojoj je poginuo Milan Vukelić teško su povrijeđeni i Tomislav Dobrinjac i Slava Petinović, koji su se nalazili s Vukelićem u automobilu.

I ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo danas je kazao da se MUP RS-a neće libiti da upotrijebi sva zakonska i druga sredstva da se riješi slučaj Vukelić.

On je naveo da je i zbog toga MUP RS-a zvao ekipu FBI-a da im pomogne u rješavanju ovog slučaja.