BiH
24

Fazlija: Disciplinski centar za maloljetnike "prosi" za sredstva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Menadžment Kantonalne javne ustanove "Disciplinski centar za maloljetnike“ dio finansija koje nedostaju osigurava "proseći" po raznim vladinim i nevladinim institucijama, iako je krivičnim zakonom predviđeno da se troškovi finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo (KS) - kazao je na današnjoj Skupštini KS-a za Agenciju Fena šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatili izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2013. godinu pet kantonalnih javnih ustanova. Radi se o Gerontološkom centru, Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Porodičnom savjetovalištu i Disciplinskom centru za maloljetnike.

Fazlija je dodao da su u budžetu KS-a u 2007. godinu za duplo manji obim poslovanja ove ustanove planirana sredstva od 900.000 KM, dok je za 2014. godinu taj iznos 700.000 KM. Naglasio je da trend u 2014. godini drastičnije opada ukazujući na odnos institucija KS-a prema maloljetnicima.

Kazao je da je posebno složena primjena krivičnog zakonodavstva u radu s korisnicima, jer se oni u okviru krivičnopravne procedure posebno tretiraju, posmatraju i nadziru zbog čega je ovo jedna od rijetkih kantonalnih ustanova koja ima nadzor rada s više nivoa vlasti.

"Postupanje ove kantonalne ustanove u 2013. godini po 55 sudskih rješenja o izrečenim mjerama prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela najbolje govori o nivou usluga koje pruža ova ustanova", naglasio je Fazlija.

Kazao je da ukupan broj korisnika ove ustanove po svim osnovama iznosi 2.526 osoba, dodajući da je nerazumljivo da enormno proširenje obima poslovanja i broja korisnika istovremeno prati pad izdavanja finansijskih sredstava za koja jednostavno nema objašnjenja.

"Također je sramotno da je ustanova koja zapošljava mladi kadar među kojima su četiri magistra nauka ima prosječnu platu od 770 KM. Ostaje nejasno kako će se ova ustanova u narednih šest mjeseci pripremiti za izuzetno velike obaveze. Stručna i laička javnost često ističe primjer dobre organizacije ove ustanove koja nikada nije uznemirila javnost bez obzira na tešku situaciju", zaključio je Fazlija.

Zastupnica SDPBiH u Skupštini KS-a Segmendina Srna Bajramović kazala je da se djeca u Domu bez roditeljskog staranja ne osposobljavaju za samostalan život.

"Ne smijemo zaboraviti pripremu Doma za promjenu namjene. Zakon u Srbiji i Hrvatskoj je zabranio smještaj mlađe djece do tri godine u domove, a to je standard Evropske unije i to će se morati početi primjenjivati i kod nas", kazala je.

Što se tiče rada ove institucije, Srna Bajramović smatra da oni postižu maksimum prema svojim mogućnostima.

"Kada je u pitanju Dom za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom, uopšte nije lako raditi taj posao. Zahvaljujući volji i želji uposlenika, ti ljudi imaju dostojanstven život i ovaj svijet ne napuštaju sami", zaključila je.