BiH
0

Fate: Nastavak podrške SAD-a reformi odbrane i modernizaciji OSBiH

FENA
Zamjenik pomoćnika ministra odbrane SAD-a za evropsku i NATO-ovu politiku Daniel P. Fate, koji danas boravi u posjeti BiH, još jednom je potvrdio opredjeljenje SAD-a za nastavak podrške našoj zemlji u reformi odbrane i modernizaciji Oružanih snaga BiH.

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu Fate je u izjavi novinarima ustvrdio kako je BiH čvrst partner SAD-a.

Ocijenio je kako je u našoj zemlji ostvaren značajan napredak u mnogim oblastima, posebno u reformi odbrane. To je rezultiralo i prijemom BiH u Partnerstvo za mir, te je zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane uputio čestitke bh. vlastima.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima koje se BiH pružaju putem programa Partnerstvo za mir, te potrebi identificiranja prioriteta buduće reforme odbrambene strukture i njene modernazicije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović iskazao je još jednom opredijeljenost BiH i njenih institucija za put prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Kako je kazao, naglašena je potreba poduzimanja narednih reformskih zadataka u svim oblastima, jer pristupanje NATO-u i članstvo u Partnerstvu za mir nije samo reforma OS, nego i reforma u drugim oblastima.

-Uvjereni smo da imamo prijatelja u svijetu koji će pomoći BiH na reformskom putu koji će biti u interesu svih njenih građana, izjavio je Radmanović.

Na sastanku je istaknuta i obaveza BiH za punom saradnjom s Haškim tribunalom, kako je to istaknuto u deklaraciji sa samita NATO-a u Rigi.